Kineski naučnici tvrde: Koronavirus moguće dobiti sa ambalaže smrznute hrane
Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rečeno je, međutim, da je ova teorija u suprotnosti sa smjernicama međunarodnih zdravstvenih autoriteta.
Navode da je vrlo malo vjerovatno da ljudi mogu dobiti Covid-19 iz hrane ili ambalaže za hranu, a Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da je rizik vrlo nizak. Obje organizacije insistiraju da nema dokaza o takvom prenošenju, prenosi CNN.
Kineski stručnjaci, međutim, tvrde da su dokazali da je moguće dobiti Covid-19 iz ambalaže za hranu i udvostručuju napore da to spriječu.
"Sve više dokaza pokazuje da smrznuti morski plodovi ili mesni proizvodi mogu donijeti viruse iz zemalja zaraženih u Kinu", rekao je Wu Zunyou, glavni epidemiolog kineskog CDC-a.
U proteklih pet mjeseci kineski CDC je provodio istraživanja na uvezenim smrznutim prehrambenim proizvodima. Kako su naveli, otkriveni su tragovi koronavirusa na nizu uvezenih smrznutih prehrambenih proizvoda ili njihovoj ambalaži, uključujući škampe iz Ekvadora, lignje iz Rusije, ribu iz Norveške i Indonezije, te govedinu i pileća krilca iz Brazila.
No, svjetski stručnjaci ipak kažu da su kineski testovi nukleinske kiseline mogli otkriti genetske fragmente mrtvog virusa, koji više nisu zarazni.
Prošlog mjeseca, kada je pronašao izvor epidemije u gradu Qingdao, kineski CDC objavio je da je otkrio i izolirao živi koronavirus na ambalaži uvoznog smrznutog bakalara - otkriće za koje je rečeno da je "prvo na svijetu" i potvrdio je da kontakt s vanjskom ambalažom kontaminiranom živim koronavirusom može izazvati infekciju.
Ova izjava kineskog CDC-a ostavila je nekoliko pitanja bez odgovora. Zvaničnici Qingdaoa rekli su da je izbijanje epidemije praćeno na dva radnika na pristaništu koji su imali pozitivan test, ali CDC nije rekao jesu li ti radnici zaraženi virusom iz kontaminiranog paketa ili nekim drugim sredstvima.
Jin Dongyan, profesor virusologije sa Univerziteta u Hong Kongu, rekao je da iako postoji takva mogućnost, CDC nije pružio čvrste dokaze o prenosu. Istakao je da su radnici mogli dobiti virus na drugom mjestu, a zatim kontaminirati ambalažu hrane. Korak koji nedostaje u istraživanju CDC-a, rekao je, bio bi uspoređivanje genetskih sekvenci virusa kod radnika iz Qingdaoa i kod ljudi koji su rukovali hranom na izvoru uvoza.
Međutim, u Kini su zdravstveni stručnjaci i državni mediji otišli korak dalje s ovom teorijom. Neki su čak nagađali da je uvoz smrznute hrane mogao prouzrokovati početnu epidemiju u Wuhanu prošlog decembra - tvrdnju koju su Jin i drugi vodeći stručnjaci odbacili kao potpuno neutemeljenu.
Ipak, vlasti Qingdao-a pojačale su nadzor i naredile da se testira "svaki komad" uvezenih smrznutih prehrambenih proizvoda, najavivši da se sve pošiljke rashlađenih i smrznutih namirnica moraju dezinficirati prije nego što se puste na tržište. Zahtjev uključuje unutrašnju i vanjsku ambalažu ovih proizvoda, kao i vozila koja se koriste za njihov transport. Naloženo je i testiranje radnika na istovaru, nošenju i prevozu ovih proizvoda svakih tri do pet dana.
Dale Fisher, specijalista za zarazne bolesti sa Nacionalnog sveučilišta u Singapuru, također je proučavao koliko dugo koronavirus može preživjeti na hladnjaku i smrznutom mesu i lososu. Njegova otkrića koristit će se za procjenu potencijala izbijanja epidemije iz uvozne hrane.
"Kada se po svijetu kreću milijarde tona hrane, čak i malo vjerojatan događaj dogodit će se nekoliko puta. No, čak i ako postoji takav rizik, nema potrebe za zabranom uvoza hrane. Intervenirati treba samo kako bi se osiguralo da izvor hrane ima mjere zaštite Covidom, tako da hrana tada ne može biti kontaminirana", rekao je Fisher, naglašavajući da nije moguće prestati slati hranu širom svijeta.