Rastu tenzije
35

Kiparski političari reagovali na prijetnje Hezbolaha: "Mi smo dio rješenja, a ne problema"

V. K.
Nakon što je lider Hezbolaha Hassan Nasrallah u svom govoru prvi put otvoreno zaprijetio i Kipru te poručio kako će zemlja biti legitimna meta ukoliko ponudi svoje aerodrome izraelskoj vojsci, oglasili su se i zvaničnici ove otočne države.
Prvi koji je reagovao bio je predsjednik Kipra Nikos Christodoulides koji je poručio kako prijetnje Hezbolaha ni na koji način ne odražavaju ono što se pokušava, a to je da se stvori slika da je Kipar umiješan u bilo kakve vojne operacije.

"Kipar je dio rješenja, a ne dio problema. Kao takvi smo prepoznati u cijelom arapskom svijetu kao i na međunarodnom nivou, posebno zbog uspostavljanja pomorskog koridora Kipar - Gaza kojim se dostavlja humanitarna pomoć u ovaj dio.

Podsjetimo, šef libanskog Hezbolaha upozorio je Kipar da bi mogao postati dijelom rata ukoliko nastavi dozvoljavati da koristi svoje aerodrome i baze za vojne vježbe.

"Neprijatelj dobro zna da smo se pripremili za najgore… i da nijedno mjesto neće biti pošteđeno naših raketa", rekao je Nasrallah.