Referendum u najavi?
25

Kličko tvrdi da slijede teški dani za Zelenskog: Naš predsjednik rizikuje političko samoubistvo

I. Sa.
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u intervjuu da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vjerovatno morati da održi javni referendum prije nego što pristane na bilo kakve teritorijalne kompromise s Rusijom.

Izjava je uslijedila nakon prijedloga bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije.

Kako Trumpova pobjeda na predsjedničkim izborima 5. novembra postaje vjerovatnija, u toku su napori da on "pređe na stranu Ukrajine" i osigura da svaki potencijalni dogovor bude povoljan za Kijev.

"Sljedećih nekoliko mjeseci će biti veoma teško za Volodimira Zelenskog. Da li da nastavi rat sa novim smrtnim slučajevima i razaranjima ili da razmotri teritorijalni kompromis sa Putinom?", rekao je Kličko tokom intervjua za italijanski list Corriere della Sera te dodao:

"Kako možemo objasniti zemlji da moramo da se odreknemo dijelova naše teritorije koji su koštali života hiljada naših borbenih heroja? Kakav god potez da napravi, naš predsjednik rizikuje političko samoubistvo."

Rekao je da će "Zelenski vjerovatno morati da organizuje referendum".

"Mislim da ne može sam postići tako bolne i važne sporazume bez narodne legitimacije", dodao je Kličko.

Tri četvrtine Ukrajinaca protivilo se tome da Ukrajina učini teritorijalne ustupke Rusiji kako bi postigla mirovni sporazum, prema anketi objavljenoj u decembru od strane Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, što je blagi pad u odnosu na 84 posto koji su se protivili u maju 2023. godine.

U istom intervjuu, Kličko je kritikovao Zelenskog zbog koncentracije moći u svojoj kancelariji i rekao da je ukrajinski parlament postao irelevantan.

Budući da su izbori nemogući, Kličko se zalagao za stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, kako bi se "izbjegao da se svi važni izbori prebace samo na ured predsjednika", ali je izrazio sumnju da bi Zelenski bio spreman odreći se bilo kakve moći da to postigne.