Partner za Harris
18

Ko bi mogao biti kandidat demokrata za potpredsjednika: Jedna od opcija i astronaut

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je Kamala Harris dobila ogromnu podršku delegata Demokratske stranke jedno od ključnih pitanja je ko će biti kandidat za potpredsjednika na listiću sa njom.

Veliki broj demokratskih političara za koje se smatralo da bi i sami mogli biti protivnici Kamali Harris u utrci za predsjedničku nominaciju je već dalo podršku trenutnoj potpredsjednici.

Harris još uvijek nije naznačila ko bi mogao da bude njen partner na izbornom listiću, ali američki mediji su izdvojili listu najizglednijih prijedloga.

Andy Beshear

Beshearova nevjerovatna pozicija demokratskog guvernera Kentuckyja, države koja je 2020. glasala za Trumpa s razlikom od 25 bodova, čini ga uvjerljivim potpredsjedničkim kandidatom za demokratsku listu.

Dok je bio na dužnosti, Beshear je uložio veto na republikanske zakone koji zabranjuju pobačaje i rodno potvrđenu skrb za transrodne maloljetnice, iako je državno zakonodavno tijelo pod kontrolom GOP-a uspjelo nadjačati njegova veta u oba slučaja.

Beshear bi također ponudio kontrast Trumpovom protukandidatu, JD Vanceu, senatoru iz Ohija koji je u svojim popularnim memoarima Hillbilly Elegy iz 2016. ustvrdio da je apalačka kultura kriva za osiromašenje regije. U MSNBC-evoj emisiji Morning Joe u ponedjeljak, Beshear je podržao Harris i nokautirao Vancea.

"JD Vance nije odavde", rekao je Beshear, kimnuvši na Vanceove opise Kentuckijaca kao lijenih.

Mark Kelly

Senator iz Arizone Mark Kelly ponudio bi kredibilitet swing-state i mogao bi biti omiljeni izbor među stranačkim elitama, s obzirom na njegovu ulogu umjerenjaka u Demokratskoj stranci.

Njegov biografija kao ratnog veterana i bivšeg astronauta također bi mogao privući nezavisne birače. Kelly je bio zagovornik reforme oružja nakon što je njegova supruga, bivša američka predstavnica Gabby Giffords, zbog pucnjave djelomično paralizovana.

"Ne mogu biti sigurniji da je potpredsjednica Kamala Harris prava osoba koja može poraziti Donalda Trumpa i povesti našu zemlju u budućnost", napisao je Kelly na X u nedjelju.

Josh Shapiro

Shapiro, guverner Pennsylvanije, bio je snažna Bidenova podrška i vjerna zamjena za njegovu kampanju. Shapiro ima iskustvo pobjeđivanja u utrkama u državi swing, služeći kao državni odvjetnik Pennsylvanije šest godina prije nego što je izabran za guvernera 2022.

Kao otvoreni Trumpov protivnik godinama, Shapiro je ipak izgradio dvostranačku podršku unutar Pennsylvanije; majska anketa Philadelphia Inquirer/New York Timesa/Siena Collegea pokazala je da uživa 42 posto odobravanja republikanaca u državi – što je rijedak iskaz podrške u doba hiperstranačja.

Shapiro je podržao Harris, rekavši da je "časno služila zemlji" i opisao je kao ujedinjujuću figuru.

Roy Cooper

67-godišnji guverner Sjeverne Karoline hvali se dugim stažem u državi kao predstavnik, državni tužitelj i guverner. Cooper se bliži kraju svog vremena u uredu (guverneri Sjeverne Karoline imaju ograničen mandat), gdje se borio za usvajanje dvostranačkog zakona unatoč tome što Republikanska stranka kontrolira državno zakonodavno tijelo.

Godine 2023. Cooper je potpisao zakon o proširenju Medicaida, koji su neke crvene države odbile unatoč tome što je mjera zajamčena Zakonom o pristupačnoj skrbi.

Cooper je, također, brzo podržao kampanju Harris za predsjednicu.

“Cijenim što ljudi pričaju o meni, ali mislim da ovaj tjedan fokus treba biti na njoj”, rekao je u ponedjeljak u MSNBC-evoj emisiji Morning Joe.

Wes Moore

Guvernera Marylanda Wesa Moorea također su predložili neki demokrati kao protukandidata uz Harrisa.

Moorea, koji je jedini aktualni crni guverner u SAD-u, mnogi smatraju zvijezdom u usponu u Demokratskoj stranci. Nakon što je prisegnuo u januaru 2023., Mooreov je staž na dužnosti kratak.

Rekao je da ne bi želio biti izabran za potpredsjedničkog kandidata, rekavši: "Želim ostati kao guverner Marylanda, sviđa mi se zamah koji upravo sada vidimo u državi Maryland."

Gretchen Whitmer

Guvernerica Michigana Gretchen Whitmer, demokratska zvijezda za koju su se neki nadali da će se kandidirati za predsjednicu ove godine, navedena je kao potencijalna kandidatkinja, iako je vrlo malo vjerovatno da bi Harris izabrala drugu ženu.

Whitmer je podržala Harris u ponedjeljak ujutro – ali je brzo odbacila ideju da će se pridružiti Harris na listiću.

"Ne napuštam Michigan. Ponosna sam što sam guverner Michigana", rekla je Whitmer.

Whitmer, koji uživa široku popularnost unutar Demokratske stranke jer je pomogla da se swing state promijeni u plavo, odlučno je podržavala Bidena prije nego što se povukao iz utrke.

Pete Buttigieg

Američki ministar prometa i bivši gradonačelnik South Benda, Indiana, Buttigieg dospio je u političku slavu tijekom svoje predsjedničke kandidature 2020., koja je dobila iznenađujući zamah s obzirom na njegov oskudan politički dosje.

Buttigieg, koji je mornarički veteran, snažno je progovorio o objelodavanju da je pripadnik LGBT1 zajednice 2015. i kasnijem vjenčanju sa svojim suprugom Chasten Glezman Buttigieg.

Buttigieg je služio u burnim vremenima za prometne sisteme SAD-a – od razornog i visokoprofilnog iskakanja voza iz tračnica u Istočnoj Palestini, Ohio, do kolapsa avionskih kompanija, do rušenja mosta Key Bridge u Baltimoreu.