Zabavnije od izbora
15

Ko bi vodio Evropsku uniju da glasovi na Eurosongu odlučuju o tome

S. M.
Povodom izbora za Pjesmu Eurovizije Politico u šaljivoj analizi tumači ko bi trebao upravljati Evropskom unijom ako bi o tome odlučivali glasovi dobijeni na ovom takmičenju.

Dvadeset sedam različitih zemalja je do sada pobijedilo na Eurosongu, a Švedska i Irska su prednjačile sa po sedam pobjeda.

Uprkos brojnim žalbama na promašaje i anti-britansku pristrasnost, Velika Britanija je bila izuzetno uspješna, sa pet pobjeda. Ali Britanci su glasali za Brexit, tako da im nije mjesto na ovoj rang listi.

Za svakog pobjednika mora postojati poraženi, 18 zemalja je izašlo iz finala sa nula bodova nakon glasanja. Norveška i Austrija vode sa po četiri finala bez bodova, a slijedi ih Njemačka sa tri, piše Politico.

U posljednjih deset godina, što je šok za sve, Švedska, ovogodišnji domaćini, trebala bi voditi EU uz malu pomoć prijatelja s juga, Italije. Brojke također pokazuju da bi mala Malta i Kipar trebali da se pomaknu ka središnjoj sceni dok bi Njemačka trebala biti na začelju utjecaja.

Razmislite i o Luksemburgu i Slovačkoj, koji se nalaze na dnu ljestvice zbog neučešća na takmičenju u prošloj deceniji. Luksemburg učestvuje u ovogodišnjem takmičenju, tako da bi mogao da se podigne na listi, ali Slovačka nije i nije bila učesnik od 2012. godine.

Naravno, postoji mnogo sličnosti između Eurosonga i EU. Oba su relativno ekskluzivna kluba kojima se mnogi žele pridružiti, kroz ono što bismo mogli definirati kao proces proširenja.

Eurosong je počeo 1956. godine sa sedam zemalja učesnica: Belgija, Francuska, Nemačka, Italija, Luksemburg, Holandija i Švajcarska (to je šest osnivača Evropske zajednice za ugalj i čelik, uz Švicarsku).

Kao prvi znak važnosti EU, Švicarska je pobijedila u prvom izdanju, iako glasanje nikada nije objavljeno (baš kao u Evropskom vijeću).

Ali za razliku od EU, pregovori o pristupanju Euroviziji se odvijaju brzo i na takmičenju su tokom godina predstavljene pjesme iz 52 zemlje, većina, ali ne sve.

I dok je Švedska (koja je pristupila EU 1995.) uspjela zadržati svoje rivale podalje, nije prošlo bez kontroverzi. Prošle godine, na primjer, javnost je glasala za Finsku, ali je Šveđanka Loreen pobijedila zbog glasanja žirija.

Švedska je tokom godina radila tako dobro jer je dobila veliku podršku od širokog glasačkog bloka većinom sjevernoevropskih saveznika. Ali ta prijateljstva možda neće biti uzvraćena.

Brojke također pokazuju veliku podršku Ukrajini, s prijateljima poput Litvanije, Poljske i Italije koji podržavaju Euroviziju, kao i tradicionalne eurovizijske ljubavi između Grčke i Kipra, te Španije i Portugala.

Na kraju autori teksta ističu da će Eurovizija biti puno zabavnija od izbora za EU.