Nekoliko imena
44

Ko će naslijediti Yahyu Sinwara na čelu Hamasa: Izrael tvrdi da su obezglavljeni, ali je realnost drugačija

V. K.
Yahya Sinwar (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Yahya Sinwar (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Nakon što je izraelska vojska i zvanično potvrdila kako je vođa Hamasa Yahya Sinwar ubijen, počelo se špekulisati o njegovom potencijalnom nasljedniku.

Iako Izrael tvrdi kako je Hamas Sinwarovim ubistvom u potpunosti ostao bez rukovodstva, činjenica je kako je na teritoriji Gaze, ali i u inostranstvu ostalo još mnogo onih koji bi vrlo brzo mogli preuzeti vođenje ove organizacije.

Prvi među njima je Muhammed Sinwar, brat ubijenog Yahye. Izraelska vojska već je navela kako intenzivno tragaju i za njim, a on je prema brojnim izvorima bio među glavnim donosiocima odluka na području Pojasa Gaze.

Muhammed Sinwar ranije je služio kao komandant Khan Yunis brigade te je bio jedan od onih koji je učestvovao u kidnapovanju izraelskog vojnika Gilada Shalita 2006. godine.

U dokumentaciji koju je u decembru 2023. godine objavio IDF, navodi se kako je Muhammed Sinwar vodio projekat izgradnje tunela u sjevernom pojasu Gaze.

Drugi zvaničnik koji se nalazi u Gazi, a koji bi mogao zamijeniti Sinwara je Muhammad Shabana.

"Zapovjednik je vojne brigade Rafah te je među rijetkim vojnim zvaničnicima koji su ostali u vojnim redovima u Gazi. U oktobru je izraelska vojska ubila njegova dva sina. U maju su pokušali ubiti i samog Shabana, ali je on preživio napad", piše izraelski Kanal 12.

Još jedan potencijalni nasljednik iz Gaze je i Az al-Din Haddad.

On je zapovjednik brigade Gaza i smatra se jednom od ključnih ličnosti u vojnoj formaciji Hamasa.

Osim nekoliko zvaničnika iz Gaze, Hamas ima nekoliko zvaničnika i u inostranstvu, a koji se smatraju izuzetno upućenim u dešavanja u samoj Gazi.

Prvi među njima je Khaled Mashal koji je od 1996. do 2017. godine obavljao funkciju predsjednika političkog biroa Hamasa, a nakon čega ga je naslijedio Ismail Haniyeh.

Khaled Mashal (desno) (Foto: EPA-EFE)
Khaled Mashal (desno) (Foto: EPA-EFE)

Izrael je nekoliko puta u prošlosti pokušavao ubiti Mashala, a 1997. godine agencija Mossad pokušala ga je otrovati u Jordanu.

"Nećemo praviti kompromise u pogledu naših principa niti ćemo priznati Izrael. Naš narod će ostati privržen našem nacionalnom jedinstvu i ići će putem džihada, otpora i vraćanja naših prava. Naši neprijatelji nisu naučili lekciju. Oni su ubijali naše vođe 100 godina i šta se dogodilo? Kad god je vođa ubijen, došao je drugi vođa i samo ojačao naš narod", govorio je ranije Mashal.

Pored njega, Hamas u inostranstvu ima još trojicu istaknutih zvaničnika, a to su Khalil al-Hayya, Musa Abu Marzouk te Osama Hamdan.

Khalil al-Hiya
Khalil al-Hiya

"Khalil al-Hiya smatra se Sinwarovim zamjenikom u političkom birou Hamasa i smatra se jednom od istaknutih ličnosti koje su vodile pregovore. Također, nedavno se sastao i sa delegacijom Fataha u Kairu te je rekao kako bez izraelskog povlačenja iz Gaze neće doći do dogovora", piše izraelski medij.

Marzouk je bio šef političkog biroa Hamasa od 1992. do 1995. godine, a kasnije se preselio u Kairo.

Iako je branio Hamasove akcije 7. oktobra, rekao je kako je kidnapovanje žena i djece bila greška.

Osama Hamdan također služi kao visoki dužnosnik Hamasa u inostranstvu, a nakon što je dio života proveo u Gazi, preselio se u Jordan.

"Otpor ima veliku sposobnost da nastavi borbe. Bilo je mučenika i žrtava, ali je došlo i do gomilanja iskustava i regrutovanja novih generacija u otpor", rekao je ranije u intervjuu Hamdan.