Vođa elitnih jedinica
37

Ko je bio Ibrahim Aqil, ubijeni komandant Hezbolaha: Veteran ratova čija smrt neće proći bez osvete

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Izraelske snage u petak su bombardovale južno predgrađe Bejruta ciljajući na stambenu zgradu u kojoj je bio smješten komandant elitne jedinice Radwan Hajji Ibrahim Aqil.

Ibrahim Aqil, također poznat kao Hajj Abdul-Qader, visoki je dužnosnik Hezbolaha koji je djelovao s pokretom od njegovog početka 1980-ih, ali o njemu se zna vrlo malo, budući da je njegov život bio obavijen velom tajne zbog priroda njegovog položaja.

To je uobičajeno za više komandante Hezbolaha u Libanu. Kao i u slučaju komandanta Fouada Shokora, više informacija će biti otkriveno kasnije, a samo ono što Hezbolah prikladnim doći će u javnost.

Ibrahim Aqil, poznat pod nadimcima Hajj Abdul-Qader i Hajj Tahsin, rođen je 1962. godine u pokrajini Baalbek-Hermel u istočnom Libanu. Hezbolah je otkrio da dolazi iz grada Bednayela.

Njegov put otpora započeo je 1980-ih s formiranjem Hezbolaha, služeći u vojnom krilu otpora, za koji Sjedinjene Američke Države tvrde da stoji iza bombaških napada na američku ambasadu u Bejrutu u aprilu 1983. i bombardiranja kasarni američkih marinaca u oktobra 1983., u kojoj je poginuo 241 američki pripadnik.

Reaganova administracija je u to vrijeme optužila Hezbolah da je planirao oba napada, ali nisu izneseni nikakvi dokazi. Američke optužbe dale su međunarodnu važnost brojnim članovima Hezbolaha, uključujući Mostafa Badreddine, Imada Mughniyeha , Fouada Shokora i Ibrahima Aqila. Kao članovi Hezbolahovog Vijeća za džihad, svi su stavljeni na popis terorista.

Sjedinjene Američke Države tvrde da je Aqil također upravljao otmicama američkih i njemačkih državljana u Libanu u talačkoj krizi koja se dogodila između 1982. i 1992. u bliskoj suradnji s mučenikom Imadom Mughniyehom. Međutim, Hezbollah negira bilo kakvu umiješanost u te operacije.

O Aqilovim odgovornostima tokom proteklih 40 godina nije se znalo malo ili ništa osim toga da je bio viši i glavni komandant Hezbolaha.

Ne zna se ni na kakvoj je poziciji bio u trenutku ubistva, jer je moguće da je nakon ubojstva komandanta Shokora došlo do hijerarhijskog preslagivanja unutar Hezbolaha, jer su sve informacije o takvom unutarnjem funkcioniranju strogo povjerljive.

Nakon njegovog ubistva objavljeno je da je on bio vođa elitne jedinice Radwan u vrijeme smrti.

Otkriveno je više informacija o višem komandantu, a Hezbolah je rekao da je on bio jedan od "pionira Islamskog otpora kakvog poznajemo u Libanu". Bio je dio komandanta koji su pružili otpor izraelskoj invaziji na Bejrut 1982. godine.

U ranim 90-ima, Aqil je direktno preuzeo obuku boraca Pokreta, igrajući ključnu ulogu u razvoju Hezbolahovih ljudskih sposobnosti. Kasnije tokom desetljeća preuzeo je vodstvo Glavnog štaba Hezbolaha.

Uspinjući se kroz činove, potom je od 1997. godine do 2000. godine imenovan voditeljem operativnog odjela, osobno vodeći brojne velike operacije koje su u to vrijeme izvedene. Bio je i jedan od viših komandanta Hezbolaha koji su vodili borbu protiv izraelskih snaga tijekom julskog rata protiv Libana 2006. godine.

Aqil je osnovao Odjel za operacije unutar Hezbolaha, a od 2008. bio je viši operativni savjetnik glavnog sekretara i vođe pokreta Sayyeda Hassana Nasrallaha. Iste godine imenovan je članom Vijeća džihada.

TOkom 2010-ih, Aqil je bio među višim vođama Hezbolaha koji su planirali i upravljali operacijama protiv terorističkih organizacija poput tzv. Islamske države na libanskim granicama i unutar Sirije, što je učinkovito prekinulo njihove aktivnosti na libanskim granicama i uvelike umanjilo njihove sposobnosti i aktivnosti unutar Sirija.

Još od početka rata u Gazi 7. oktobra i kasnijeg pokretanja libanskogfronta, Hajj Aqil je bio zadužen za izvršenje i planiranje svih operacija Radwanovih snaga protiv Izraela.

Pokušaji atentata

Javnosti je poznat samo jedan pokušaj atentata na Aqila, koji je bio uoči povlačenja Izraela iz Libana 2000. godine, kada je helikopter ispalio projektil prema njegovoj lokaciji, što je on preživio. Nije poznato je li on tada zadobio povrede.

O Aqilu se ništa nije govorilo niti se o njemu čulo sljedećih 15 godina sve dok ga Ministarstvo finascija SAD-a nije označilo u skladu s Izvršnom naredbom 13582 jer je član Hezbllaha, a zatim je 2019. označen kao "posebno označeni globalni terorist".

Aqilovo ime kružilo je u medijskim itvještajima još u decembra u svjetlu eskalacije napetosti između Hezbolaha i Izraela, budući da su izraelski mediji objavili da je on identificiran kao vođa Radwanovih snaga, koje su žestoko napadale izraelske snage tokom sukoba na sjeveru fronta.

Radwan Force je Hezbolahova najobučenija jedinica, koja služi kao jedna od najučinkovitijih vojnih jedinica u regiji. Ime je dobio po komandantu Imadu Mughniyehu, čiji je alias bio Hajj Radwan. Riječ je o snagama čiji je glavni cilj prodrijeti duboko u neprijateljski teritorij.

Izraelski viši oficiri više puta su naglašavali da su snage sposobne pokrenuti koordinirane napade , uključujući infiltraciju u izraelska naselja ili vojne položaje, naglašavajući da čak i usred rata prolaze opsežnu obuku za pokretanje kopnene ofanzive protiv Izraela.

Dok je ubistvo Ibrahima Aqila definitivno udarac za Hezbolah, pokret je saopćio da se neće pokolebati i da će se njegove operacije nastaviti normalnim radom.

Dodali su da su vođe i komandanti od velike važnosti za pokret, no da nastavak operacija ne ovisi o bilo kojem pojedincu, budući da struktura osigurava očuvanje pokreta i njegovih vojnih operacija bez obzira na gubitak bilo kojeg višeg dužnosnika.