Imao ključnu ulogu
1

Ko je bio Ismail Haniyeh, ubijeni politički lider Hamasa: Učestvovao u pregovorima uprkos ubistvu djece

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hamas i iranski državni mediji objavili su u srijedu da je Ismail Haniyeh ubijen u iranskoj prijestolnici Teheranu. Hamas je tvrdio da je Haniyeh ubijen u izraelskom napadu na njegovu rezidenciju, dok je izraelska vojska odbila komentarisati.
Haniyeh je bio dio Hamasa decenijama, posljednjih godina je vodio političke operacije te militantne grupe iz egzila, a pojavio se kao jedan od njenih najistaknutijih vođa tokom rata s Izraelom u Gazi.

Haniyehova smrt zadaje značajan udarac Hamasu u vrijeme kada se na Bliskom istoku rasplamsavaju tenzije zbog razornog rata u Gazi te postavlja ozbiljna pitanja o budućnosti pregovora između Izraela i Hamasa.

Kao Hamasov politički lider, bio je ključni sagovornik s međunarodnim posrednicima tokom zastoja u pregovorima o taocima i prekidu vatre između Izraela i Hamasa, nakon napada te grupe na Izrael 7. oktobra.

Haniyeh je rođen u izbjegličkom kampu u blizini grada Gaze, a pridružio se Hamasu kasnih 1980-ih godina. Njegovi roditelji su bili izbjeglice protjerane iz Askalana. Nekoliko puta je bio u zatvoru u Izraelu zbog svog učešća u ustanku, prije nego što je deportovan i vratio se u Gazu, gdje se u narednoj deceniji stalno penjao na rang listi Hamasa.

Haniyeh je 2004. imenovan za dio tajnog "kolektivnog rukovodstva" nakon smrti prethodna dva lidera Hamasa, a do 2017. godine je postao politički šef grupe.

SAD su ga ubrzo proglasile "posebno označenim globalnim teroristom". Ova odluka je donesena u periodu napetosti između Washingtona i Palestinaca zbog odluke da se Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela, odluke tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Uprkos tome, Haniyeh je putovao globalno, sastajavši se sa svjetskim ličnostima kao politički šef organizacije. Uslikan je kako se u utorak u Teheranu sastaje sa iranskim predsjednikom Masoudom Pezeshkianom.

Ubijeni brojni članovi njegove porodice

Nakon iznenadnog napada Hamasa u oktobru, Haniyeh je bila ključna figura koja je učestvovala u međunarodnim pregovorima o sukobu, uključujući oslobađanje taoca koji su još uvijek u Gazi.

On je pokazao spremnost da postigne sporazum ako se Izrael povuče iz Gaze, rekavši u maju da grupa "još uvijek želi" da postigne dogovor s posrednicima, ali da će svaki prijedlog morati trajno prekinuti borbu u enklavi.

Tada je rekao da njihovi zahtjevi imaju za cilj zaustavljanje "agresije na naš narod, što je temeljna i logična pozicija koja postavlja temelje za stabilniju budućnost". Kao odgovor, Izrael je te zahtjeve nazvao "neprihvatljivim", a izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će nastaviti borbu dok Hamas ne bude uništen.

Haniyeh bio u kontaktu s posrednicima u Kataru i Egiptu kako bi razgovarali o idejama o okončanju rata, što je izazvalo nadu da bi dvije strane mogle biti na ivici okvirnog sporazuma.

S obzirom na njegovu ulogu u pregovorima, Haniyehova smrt "imat će značajan utjecaj na te pregovore", rekao je u srijedu politički i vanjskopolitički analitičar CNN-a Barak Ravid.

Tokom rata, on je nastavio da se sastaje sa drugim svjetskim liderima i zvaničnicima, uključujući i kineskog diplomatu Wang Kejiana, koji se sastao s Haniyehom u Kataru u martu.

Izraelska policija je uhapsila njegovu sestru pod optužbom da je komunicirala sa pripadnicima pokreta. Devet dana kasnije, u izraelskim zračnim napadima ubijena su tri njegova sina i četvero njegovih unuka.

"Ko misli da će ciljanjem na moju djecu tokom pregovora i prije dogovora dogovora natjerati Hamas da odustane od svojih zahtjeva, vara se", rekao je ranije.

U to vrijeme, Haniyeh je imao sjedište u Kataru koji nije potpisnik Rimskog statuta koji dozvoljava nadležnost Međunarodnog krivičnog suda.