Upad na ruski teritorij
45

Ko je izvršio napad i zauzeo ruska sela kod Belgoroda te kakav je značaj ove operacije

F. H.
Mapa: ISW
Mapa: ISW
Informacije koje su jučer dolazile iz Ukrajine i Rusije, da su ruske antiputinovske jedinice, koje se bore na strani Ukrajine, prešle preko granice i napredovale ka Belgorodu zaprepastile su javnost. Ali šta se desilo i koji je stvarni značaj ovaj operacije?

Stanovnici napadnutih naselja u ruskoj regiji Belgorod preseljeni su u druga područja dok vlasti nastavljaju "čišćenje teritorija" nakon prekograničnog upada koji je započeo u Ukrajini, rekao je u utorak regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Ali ostaju pitanja o skupinama koje stoje iza napada, kako se dogodio i što to znači za rat: je li ovo bila klasična vojna lukavština, kratka demonstracija sile koja je trebala zbuniti i odvratiti ruske komandante? Signalizira li to pojavu ozbiljne oružane opozicije unutar Rusije? Ili su na djelu mračnije sile?

Šta se dogodilo u Belgorodu?

Skupina ruskih državljana protiv Putina, koji su povezani s ukrajinskom vojskom, preuzela je odgovornost za napad u ruskoj jugozapadnoj regiji Belgorod, koja graniči sa sjeveroistočnom Ukrajinom.

Ruski istražni odbor najavio je istragu o napadu na Telegram, tvrdeći: “Stambene i administrativne zgrade i civilna infrastruktura bili su izloženi minobacačkoj i artiljerijskoj vatri. Uslijed ovih zločinačkih radnji više je civila ranjeno”,

Prema regionalnom guverneru Vjačeslavu Gladkovu, dva područja u regiji napale su tokom noći bespilotne letjelice (UAV), uzrokujući požar u dvije kuće.

Jedan civil iz sela Kozinka poginuo je od posljedica prekograničnih borbi, rekao je Gladkov u utorak.

Oko 100 drugih evakuirano je iz ruskih pograničnih naselja Glotovo i Kozinka u regiji Belgorod, saopćile su lokalne vlasti.

Aleksej Baranovski, predstavnik ruskog oružanog opozicionog političkog centra sa sjedištem u Kijevu, političkog krila Legije slobode Rusije r,ekao je za CNN da je operacija započela u nedjelju navečer i da su borbe "u tou".

Nije želio precizirati broj boraca koji su prešli granicu s Rusijom. Baranovski je rekao da grupa želi "osloboditi našu domovinu od Putinove tiranije".

Rusko ministarstvo odbrane tvrdilo je na dnevnom brifingu u utorak da su njegove snage odbacile napadače natrag na ukrajinski teritorij koristeći zračne udare, artiljerijsku vatru i vojne jedinice.

Što su učinili napadači?

Čini se da su napadači uspjeli iznenaditi, očito preuzevši kontrolu nad graničnom postajom i dajući svijetu dramatične slike ruskih državljana koji aktivno dižu oružje protiv Kremlja.

Dim je također viđen kako se diže od očiglednih eksplozija u regionalnom glavnom gradu Belgorodu, gdje su lokalne vlasti potvrdile ono što su opisale kao dva napada dronova.

Kopnena operacija bila je daleko ambicioznija od upada ranije ove godine u južnu rusku regiju Brjansk za koji su Rusi okrivili "naoružane ukrajinske nacionaliste".

U razgovoru s CNN-ovom novinarkom Erin Burnett, umirovljeni general-pukovnik Mark Hertling okarakterizirao je operaciju u Belgorodu kao napad, iznenadni napad koji je trebao zadržati rusku vojsku u pozadini prije dugo očekivane ofanzive Kijeva.

"Sve je ovo dio operacija oblikovanja", rekao je Hertling. "Ono što se danas dogodilo i to je veličanstvena taktika, je li ta Legija slobode Rusije ili Ruski dobrovoljački korpus, takozvani mali zeleni ljudi idu u suprotnom smjeru, pokušavaju osloboditi ruski teritorij."

"Mali zeleni čovječuljci" bila je uobičajena skraćenica za ruske specijalne jedinice koje su se pojavile na Krimu tokom ruske nasilne aneksije crnomorskog poluotoka 2014. godine.

Proukrajinski aktivisti na društvenim mrežama već rade na terenu, objavljujući memeove koji uspoređuju incident u Belgorodu s ruskim ne tako tajnim operacijama za podršku separatistima u regiji Donbas, šaleći se da će napadači postaviti državu u ruskom stilu tzv. “Bilgorodska Narodna Republika”.

Koje su grupe uključene?

Legija Sloboda za Rusiju objavila je na Telegramu rano u utorak da ona i druga skupina, Ruski dobrovoljački korpus, "nastavljaju oslobađati regiju Belgorod!" U objavi su skupine opisane kao “domoljubni dobrovoljci” i tvrdilo se da je Rusija ranjiva na napad jer “Rusija nema rezervi za odgovor na vojne krize. Svo vojno osoblje je mrtvo, ranjeno ili u Ukrajini.”

Kao što jedan od njezinih boraca, koji nosi pozivni znak "Cezar", kaže u video izjavi koju je snimio sa svojim suborcima prije nego što se pridružio prekograničnom napadu na svoju domovinu: "Rusija će biti slobodna."

CNN-ov Sam Kiley intervjuirao je tog istog borca u decembru, dok se skupina borila za Ukrajinu protiv ruskih napada na grad Bahmut na prvoj liniji fronta.

"Od prvog dana rata, moje srce, srce pravog ruskog čovjeka, pravog kršćanina, reklo mi je da moram biti ovdje kako bih branio narod Ukrajine", rekao je Caesar. CNN je pristao da neće otkriti njegovo ime kako bi zaštitio njegov identitet.

"Bio je to vrlo težak proces", rekao je Caesar o pridruživanju ukrajinskim naporima. Trebalo mi je nekoliko mjeseci da konačno stupim u redove branitelja Ukrajine.

Sada sa svojom porodicom u Ukrajini, gdje ih smatra sigurnijima, Caesar je rekao da je on jedan od oko 200 ruskih državljana koji se trenutno bore zajedno s ukrajinskim trupama, protiv vojske njihove vlastite zemlje. CNN nije mogao neovisno potvrditi ovaj broj.

Ukrajinska vlada se, međutim, distancirala od ruskih boraca, rekavši da u Rusiji djeluju nezavisno.

“Možemo potvrditi da su ovu operaciju izveli ruski državljani. U Ukrajini su ove jedinice dio odbrambenih i sigurnosnih snaga. U Rusiji djeluju kao nezavisni subjekti", rekao je Andriy Yusov, predstavnik ukrajinske odbrambene obavještajne službe, u komentaru za CNN.

Što će to značiti za rat?

Malo je vjerovatno da će napadi promijeniti zamah u širem ratu u Ukrajini, koji je uglavnom bio usredotočen na istočne regije Ukrajine i vidio je da je malo teritorija prešlo iz ruke u ruke nekoliko mjeseci. Sukob je bio u gotovo pat poziciji i vjerovatnije je da će na njega utjecati ukrajinska proljetna kontraofanziva protiv ruskih snaga, koja je možda već u toku.

No, kao i s prethodnim žarišnim tačkama daleko od fronta, ima potencijal oblikovati narativ koji okružuje sukob i u Rusiji i u Ukrajini.

Tišina duž ukrajinske južne fronte potiče nagađanja o kontraofanzivi. Moskva je oduvijek bila željna stvarati sliku ruske žrtve kao izgovor za pojačavanje napada na Ukrajinu, s obzirom na njeno javno pretvaranje da je invazija čin samoodbrane i da je nužna za očuvanje sigurnosti Rusije. Putin će bez sumnje nastojati iskoristiti ove napade kako bi podupro taj narativ, unatoč poricanju Kijeva da je imao bilo kakvu službenu umiješanost.

Moguće je da će uslijediti i kratkotrajni iskaz ljutnje. Nakon prijašnjih incidenata koji su osramotili Rusiju, poput incidenta s mračnim dronom iznad Kremlja ovog mjeseca i napada na most koji povezuje Rusiju s okupiranim Krimom u oktobru, Moskva je odgovorila baražnim raketnim napadima širom Ukrajine, uključujući i glavni grad Kijev.

Putin će vjerovatno biti spreman usmjeriti pozornost Rusije na incidente daleko od prve linije, gdje su se njegove snage borile da zadaju značajan udarac ukrajinskoj odbrani, što je najjasnije prikazano višemjesečnim, skupim naporima da se zauzme relativno beznačajni grad Bahmut .