Trump ili Harris
70

Kojeg kandidata za predsjednika SAD-a podržava Rusija? Kremlj šuti, ali mediji šalju jasnu poruku

N. Ž.
Vladimir Putin, predsjednik Rusije (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin, predsjednik Rusije (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin je više puta naveo da ova država nema svog "omiljenog" kandidata na predsjedničkim izborima u SAD-u, ali ruski mediji pod kontrolom Kremlja su jasno stali iza Donalda Trumpa.

Dok Putin javno drži neutralnost, barem u svojim izjavama, ruski mediji koje direktno kontroliše njegova administracija pokazuje Kamalu Harris izričito u negativnom svjetlu.

Na ruskoj državnoj televiziji će se tako često naći govori milijardera Elona Muska ili bivšeg voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona, u kojima se Harris predstavlja kao izrazito loša kandidatkinja.

S druge strane, Trump je prikazan pozitivno ili neutralno, što je ponovo probudilo sumnje da će Rusija probati uticati na rezultat izbora u SAD-u, kao što se desilo 2016. godine.

Kremlj je više puta negirao da "vodi TV program u jednom pravcu", ali su neki zaposlenici državnih televizija javno govorili o tome da instrukcije dobijaju direktno od Putinovog tima.

Naravno, Rusiji bi odgovarao novi mandat Trumpa, imajući u vidu njegova stajališta o okončanju rata u Ukrajini, na štetu Kijeva. Harris je bila značajan glas za povećanje pomoći Ukrajini, koju SAD predvodi od svih drugih svjetskih država.