Poruka je "Dogovorite se"
89

Kolone porodica izraelskih zarobljenika idu prema Gazi, s njima žele razgovarati preko razglasa

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kolona automobila danas je krenula iz Tel Aviva prema granicama Pojasa Gaze. Riječ je o još jednom događaju čiji organizatori pozivaju izraelsku vladu da već sklopi sporazum o prekidu vatre s palestinskim pokretom Hamas.

U konvoju idu rođaci zarobljenika, koji žele u četvrtak rano ujutro preko razglasa preko granice razgovarati sa svojim najmilijima u nadi da će ih čuti u zatočeništvu. O ovome su izvijestili izraelski mediji.

"Prilika da ih vratimo nestaje svakim danom. Premijer ima većinu u vladi za sklapanje sporazuma, ima većinu u Knesetu. Jedina stvar koja stoji na putu dogovoru je premijerova hrabrost", stoji u saopćenju foruma porodica otetih.

U koloni automobila koja je išla prema granicama Pojasa Gaze bili su i terenci s pprikolicama, na kojima su uništeni spaljeni automobili, navodno iz kibuca koje je napao Hamas u oktobru prošle godine. Na automobilima su se vijorile plavo-bijele izraelske zastave i žuti transparenti, a na njima su visili transparenti s natpisom "dogovorite se".

"Ono što će ući u historijske knjige ovog prokletog rata neće biti da smo zauzeli Filadelfijski koridor (na granici Pojasa Gaze i Egipta) ili koliko smo terorista ubili, nego jesmo li osigurali oslobađanje talaca i vratio ih je kući", rekla je Šira Albagov, čija je kćer, inače pripadnica IDF-a u zarobljeništvu.

"Samo izgovori"

"Nakon 327 dana i noći, ponestalo vam je izgovora. Ovo ćete nositi na savjesti, to će biti rana koja nikada neće zacijeliti, a svi će pamtiti da ste nekoliko generacija uništavali zemlju", rekla je Albagov političarima izraelske vlade.

Prema portalu The Times of Israel, od 251 osobe zarobljene u oktobru prošle godine u zarobljeništvu su ostale 104 osobe, od kojih su 34 mrtve prema podacima izraelske vojske. Hamas je krajem novbemra prošle godine tokom jedinog dosadašnjeg primirja oslobodio 105 zarobljenika, dok je Izrael pustio iz zatvora 240 Palestinaca.

Četvoricu zarobljenih Hamas je oslobodio prije prekida vatre.

Izraelska vojska oslobodila je osam živih zarobljenika od oktobra i vratila u Izrael tijela 30 mrtvih ili ubijenih zarobljenika, uključujući tri slučajno ubijena od strane izraelskih vojnika.

U dvije akcije spašavanja, koje je pratilo i izraelsko bombardovanje, poginulo je nekoliko stotina Palestinaca.

Izraelska vojska dovela je u utorak posljednjeg živog zarobljenika iz Gaze, pronašavši ga u tunelu na jugu Pojasa Gaze. Forum porodica talaca pozdravio je ovaj potez, ali je naglasio da je za oslobađanje svih talaca potreban dogovor s Hamasom što je prije moguće.

Također je rečeno da sama vojna operacija ne može vratiti sve preostale zarobljenike kućama i da se mora pregovarati o sporazumu o prekidu vatre.

Forum redovno organizuje demonstracije u znak podšrke izraelskom sporazumu s Hamasom o prekidu vatre i oslobađanju zarobljenika, optužujući vladu da ne čini dovoljno na spašavanju zarobljenika te da preferira cilj uništenja Hamasa, koji mnogi smatraju nerealnim.