"Nije ispunio misiju"
83

Komandant najznačajnije obavještajne jedinice IDF-a podnio ostavku jer je podbacio sedmog oktobra

F. H.
Yossi Sariel (Foto: Twitter)
Yossi Sariel (Foto: Twitter)
Komandant jedinice 8200 IDF-a brigadni general Yossi Sariel obavijestio je svoje nadređene i podređene u četvrtak da namjerava podnijeti ostavku na svoj položaj, skoro godinu dana nakon što izraelska obavještajna služba nije uspjela spriječiti Hamasov napad 7. oktobra.

IDF je rekao da bi Sariel trebao biti zamijenjen "u narednom razdoblju".

Jedinica 8200 glavna je signalno-obavještajna jedinica IDF-a i jedna je od jedinica za koje se ukazuje da igraju ulogu u neuspjehu u sprječavanju 7. oktobra. Sariel je stupio na tu poziciju u februaru 2021. godine nakon duge vojne karijere u obavještajnoj službi.

Sariel je u četvrtak rekao da daje ostavku zbog svoje uloge u neuspjesima koji su doveli do masakra, iako je taj potez uslijedio punih 11 mjeseci nakon napada.

Izvještaj Channel 12 u julu rekao je da se Sariel u to vrijeme opirao bilo kakvim pokušajima da podnese ostavku, rekavši da bi takav potez bio ravan "kukavičluku".

U pismu napisanom onima pod njegovim zapovjedništvom u četvrtak, Sariel je napisao da "7. oktobra u 6:29 ujutro nisam ispunio svoju misiju kako sam očekivao od sebe, kako su moji zapovjednici i podređeni očekivali od mene, i kao građani nacija koju toliko volim očekuje od mene".

Sariel je dodao da u svjetlu takvih neuspjeha, "i u skladu sa stanjem rata," on nastoji "izvršiti svoju ličnu odgovornost kao komandant 8200 i predati palicu sljedećoj smjeni," u vrijeme koje bude odgovaralo vojsci.

General je napisao da je u početnoj istrazi o ulozi 8200 u neuspjesima 7. oktobra otkriveno da je u godinama, mjesecima, danima i satima koji su prethodili iznenadnom napadu, jedinica sastavila detaljne izvještaje o operativnom planu napada Hamasa.

Brojna izvještaji u proteklih 11 mjeseci pokazala su da je velik broj upozorenja o takvom napadu prošla bez pažnje, uključujući i ona koja su vidjeli neki od najviših vojnih dužnosnika. U izvještaju Kanala 12 u augustu rečeno je da je Jedinica 8200 u aprilu 2022. dobila detaljan dokument u kojem su izneseni Hamasovi planovi za takav napad, ali ga nikad nije proslijedila načelniku štaba, dok je u julu mreža izvijestila da je sistem za uzbunjivanje postavljen da upozori nadolazećih napada Sariel je "zanemario" tokom svog mandata.

Jedinica 8200 također je sastavila dosje 19. septembra - manje od tri sedmice prije 7. oktobra - koji je upozorio da Hamas trenira za invaziju Izraela velikih razmjera, ali zabrinutost su uglavnom odbacili viši dužnosnici obavještajne službe.

Komandant obavještajne jedinice 8200 općenito nije poznat javnosti, ali je Sarielov identitet procurio u izvještaju Guardiana u aprilu, koje je otkrilo njegovo ime nakon što je objavio knjigu pod aliasom s digitalnim tragom koji je vodio do njega.

Nekoliko drugih viših sigurnosnih dužnosnika napustilo je svoje položaje u mjesecima nakon napada 7. oktobra, iako je veći dio višeg vodstva IDF-a ostao isti.

U julu je šef južnog okruga sigurnosne agencije Shin Bet dao ostavku, a u aprilu je general major Aharon Haliva, načelnik Uprave za vojnu obavještajnu službu, objavio svoju odluku o odlasku. U junu brigadni general Avi Rosenfeld, načelnik Odjela za Gazu, najavio je svoju ostavku, dok je brigadni general Amit Saar, šef Odjela za istraživanje Uprave, za kojeg se također očekivalo da će dati ostavku, odstupio je u martu nakon što mu je dijagnosticiran rak.