Grad tvrđava
0

Komandant ukrajinske brigade o padu Vuhledara: Postalo je neodrživo

D. Dž.
Pad Vuhledara kao najbolje utvrđenog dijela ukrajinske odbrane, imat će brojne posljedice za odbranu Donjecke oblasti.

Pukovnik Oleksandr Okhrimenko, komandant 72. mehanizovane brigade, otkrio je detalje povlačenja iz Vuhledara, u Donjeckoj oblasti, i teškoće povezane sa evakuacijom ranjenih vojnika.

Osvrćući se na povlačenje brigade iz grada Vuhledara, Okhrimenko je rekao da je situacija u gradu veoma napeta, posebno na bokovima, i to im nije dozvoljavalo da duže drže Vuhledar.

Okhrimenko je napomenuo da je to bilo taktičko opkoljavanje i da je postalo izuzetno teško evakuirati i snabdjevati se. Rezerve koje su se mogle koristiti ranije već su bile pod ruskom vatrom od 27. do 28. septembra.

"Tada nismo mogli zadržati Vuhledar sa sredstvima i ljudstvom kojima smo raspolagali. S druge strane, situacija na jugu Donbasa se do kraja septembra toliko promijenila da je držanje Vuhledara gubilo na značaju", izjavio je Okhrimenko.

"Evakuacija je izvršena. Ali, nažalost, nismo mogli primiti određeni broj ljudi. Pod neprijateljskom vatrom, evakuacione grupe koje su odlazile ponekad nisu mogle doći ni do mjesta evakuacije gdje bi bile pokupljene. manevarske odbrane i povlačenja iz bitke, zaista nismo mogli sve evakuisati."

Operativna strateška grupa Khorticija je 2. oktobra izvijestila da su se ukrajinske jedinice povukle iz Vuhledara kako bi spasile ljudstvo i vojnu opremu i zauzele položaje za dalje borbe. S druge strane ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je povlačenje ukrajinskih snaga iz Vuhledara ispravnim.