Teške optužbe
14

Komunistička partija Kine izbacila dva bivša ministra odbrane zbog navodne korupcije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineska komunistička partija izbacila je dva bivša ministra odbrane zbog korupcije, uključujući Li Shangfua, koji je prošle godine nestao iz javnosti zajedno s drugim visokopozicioniranim osobama.

Li je smijenjen s mjesta ministra odbrane u oktobru, dva mjeseca nakon što je nestao iz javnog života. Bio je samo sedam mjeseci ministar odbrane. Nije dato nikakvo objašnjenje za njegovu iznenadnu smjenu, koja je privremeno destabilizirala napore za obnovu američko-kineskih odbrambenih dijaloga.

U četvrtak su kineski državni mediji rekli da su Li i Wei Fenghe, još jedan bivši ministar odbrane, izbačeni iz KPK zbog "ozbiljnog kršenja stranačke discipline i zakona". Optužbe protiv dvojice muškaraca uključuju primanje darova i novca te omogućavanje neprimjerene koristi drugima.

Optužbe su rezultat višemjesečne istrage centralne vojne komisije.

Državni mediji rekli su da će slučajevi Lija i Weija biti prebačeni vojnom tužiteljstvu za kaznene prijave.

Wei je bio ministar odbrane neposredno prije Lija, a služio je od 2018. Prethodno je vodio raketne snage, osjetljivu ogranak vojske odgovoran za kineski nuklearni arsenal. Wei je također uglavnom nestao s javnih događaja.

Prošla godina donijela je niz dramatičnih preslagivanja u kineskom vojnom vodstvu, uključujući i raketne snage, gdje su dva glavna generala zamijenjena ljudima iz drugih dijelova oružanih snaga. Analitičari kažu da to sugerira pokušaj razbijanja pokroviteljskih mreža u jedinici.

U decembru su tri viša rukovoditelja avionske i odbrambene industrije uklonjena iz vrhovnog savjetodavnog tijela CCP-a.

Qin Gang, bivši ministar vanjskih poslova koji nije viđen u javnosti godinu dana, također je smijenjen bez objašnjenja prošle godine nakon kratkog mandata na dužnosti.

Xi Jinping, kineski predsjednik i šef vojske, postavio je borbu protiv korupcije kao kamen temeljac svog vodstva otkako je došao na vlast 2012. No brojne čistke prošle godine potaknule su pitanja o učinkovitosti njegove kampanje razbijanja mita. Neke od viših osoba koje će biti smijenjene, kao što su Li, Wei i Qin, imenovane su uz Xijevo odobrenje.

Ljudi očišćeni iz viših redova KPK mogu biti ostavljeni da žive svoje preostale godine u političkom i društvenom egzilu, ili se mogu suočiti sa strožim kaznenim kaznama. Prošlog mjeseca sud je osudio na smrt Baija Tianhuija, bivšeg glavnog direktora banke China Huarong International Holdings, zbog primanja mita u iznosu većem od 1,1 milijarde juana (110 miliona funti).

Smatra se da je vojna čistka povezana s istragom najavljenom prošle godine o korupciji u vojnoj nabavi. Li je bio voditelj odjela za nabavu opreme između 2017. i 2022. godine.

Isključenja Lija i Weija bit će službeno potvrđena kada centralni komitet KPK bude imao svoj dugo odgađani treći plenum sljedećeg mjeseca. U četvrtak je objavljeno da će se sastanak najviših čelnika KPK održati 15.-18. jula.