Počeli pregovori
0

Konzervativci kreću u proces formiranja nove vlasti u Švedskoj

V. K.
Ulf Kristersson (Foto: EPA-EFE)
Ulf Kristersson (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je socijaldemokratskoj vladi Švedske, na čijem je čelu bio premijer Stefan Lofven, izglasano nepovjerenje, najveća stranka opozicije, koja pripada konzervativno-desnom političkom spektru, pokušat će formirati novu vladu.
Predsjednik švedskog parlamenta Andreas Norlen zatražio je od lidera ove partije (Stranka umjerenih) Ulfa Kristerssona da pokuša postići dogovor s ostalim partijama koje bi mogle činiti novu vlast nakon odlaska premijera Lofvena.

Norlen je naglasio kako čelnik najveće opozicione partije Kristersson ima rok od tri dana da pokuša pronaći dovoljan broj partnera koji bi ga podržali u formiranju nove vlasti.

"On je čelnik najveće stranke među grupom stranaka koje su srušile Lofvena. Zbog toga je sasvim razumno da mu se pruži šansa za formiranje vlasti", rekao je Norlen.

Tokom obraćanja javnosti putem zvaničnih kanala komunikacije Kristersson je rekao kako u narednim danima ima namjeru fokusirati se na važne razgovore s drugim strankama, s tim što nije naglasio da li postoje šanse za formiranje nove vlade na čijem bi čelu bila njegova partija.

"Stranke koje žele građansku politiku sada imaju izbor. Stranka umjerenih je spremna formirati građansku vladu koja će se suočiti s problemima u Švedskoj i iskoristiti sve potencijale naše zemlje", stoji u saopćenju najveće opozicione partije u Švedskoj.

Kristersson je u prošlosti dva puta na sličan način pokušavao formirati vlast, međutim tada nije dobio značajniju podršku ostalih stranaka u parlamentu.

[RELATED]/210621039[/RELATED]

Podsjetimo, zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi Švedske podnijela je krajnja desničarska stranka Švedske demokrate.

I iz drugih opozicionih stranaka su ranije poručili da će glasati za smjenu Lofvena. Njegova vlada je bila manjinska, a osim Stranke ljevice podržavale su je i dvije manje stranke desnog centra, koje su bile za liberalizaciju tržišta.