Prirodne ljepote
16

Konzervativna partija Kanade u promotivnom videu "Naš dom" koristila snimke iz Slovenije i Srbije

N. Ž.
Pierre Poilievre (Foto: Screenshot)
Pierre Poilievre (Foto: Screenshot)
Konzervativna stranka u Kanadi je objavila promotivni snimak kojeg su nazvali "Naš dom", a koji je trebao predstaviti ljepote ove države. Ipak, u videu su se našli snimci iz, između ostalog, Srbije i Slovenije.

Sam video bi trebao pokazivati ljepote Kanade, preko kojih bi išao glas lidera ove stranke Pierrea Poilievrea, ali je došlo do ozbiljnog previda.

Tako se u ovom promotivnom snimku, koji je nazvan "Kanada, naš dom", nalaze ukrajinski farmeri, londonski Richmond Park, snimak muškarca iz predgrađa iz američke savezne države Sjeverna Dakota, ali i snimci iz Slovenije i Srbije.

Sve su razotkrili korisnici društvenih mreža, koji su ovo nazvali "velikom sramotom" za Poilievrea i Konzervativnu stranku.

Najveći problem stvorila je scena iz videa u kojoj se vide dva borbena aviona, jer je riječ o ruskim letjelicama. Portparol ministra odbrane Kanade rekao je da su dva aviona bila ruski Su-17 i Su-27.

"Šokantno je što Poilievreov san za Kanadu uključuje ruske borbene avione koji lete iznad naše veličanstvene zemlje tokom ‘obuke’", rekao je Daniel Minden u izjavi u ponedjeljak.

Stranka je brzo uklonila video nakon talasa kritike, ali su ga korisnici sačuvali online. Portparolka Konzervativne stranke, Sarah Fischer, potvrdila je da je video uklonjen, uz komentar da se "greške dešavaju."