Već poslana jedna ponuda
27

Kopija Ustava SAD-a stara 237 godina izlazi na aukciju, koštat će više od milion dolara

N. Ž.
Ustav SAD-a (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ustav SAD-a (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Na aukciji u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina uskoro bi se trebala pojaviti kopija Ustava SAD-a za koju je već poslana jedna ponuda od milion dolara.

Ova kopija je štampana nakon što je Konvencija o Ustavu završila izradu predloženog okvira vladavine nacije 1787. godine i poslala ga Kongresu prve američke vlade pod Članovima konfederacije, tražeći od njih da ga pošalju državama na ratifikaciju.

To je jedna od oko 100 kopija koje je štampao sekretar tog Kongresa, Charles Thomson. Samo osam njih je poznato da još uvijek postoji, a ostalih sedam je u javnom vlasništvu. Thomson je potpisao dvije kopije za svaku od originalnih 13 država,.

Aukcijski zvaničnici nisu sigurni koliko bi dokument mogao koštati na aukciji jer postoji malo sličnih primjera za poređenje.

Posljednji put je kopija Ustava koja je poslana saveznim državama prodata za 400 dolara 1891. godine.

U 2021. godini, aukcijska kuća Sotheby’s iz New Yorka je prodala jednu od samo 14 preostalih kopija Ustava štampanih za Kontinentalni kongres i delegate Ustavne konvencije za 43,2 miliona dolara, što je rekord za knjigu ili dokument.