Diplomatski sukob
55

Kralj Španije odbio sastanak s argentinskim predsjednikom Javierom Mileijem

N. Ž.
Kralj Španije Felipe VI (Foto: EPA-EFE)
Kralj Španije Felipe VI (Foto: EPA-EFE)
Kralj Španije Felipe VI odbio je održati sastanak s Javierom Mileijem, predsjednikom Argentine, zbog njegovih komentara upućenih španskom premijeru Pedru Sanchezu.

Unatoč zahtjevu za sastanak sa španskim državnim vrhom, kraljem Felipeom VI, koji ove sedmice slavi 10 godina na prijestolju, Milei nije na "kraljevskom dnevnom redu".

Ovaj potez dolazi nakon što je Milei napao premijera Pedra Sáncheza i njegovu suprugu nekoliko puta. Na skupu ekstremne desnice u Madridu prošlog mjeseca, opisao je Sánchezovu suprugu kao "korumpiranu", a kasnije nazvao Sáncheza "ruglom Europe u diplomatskim pitanjima".

Španska vlada je odgovorila povlačenjem ambasadora iz Buenos Airesa i zahtjevom da argentinski predsjednik javno izvini.

Ministrica vanjskih poslova Španije prijetila je prekidom diplomatskih veza s Argentinom ako se izvinjenje ne izda, ali Milei je to odbio.

Španska ministrica obrane Margarita Robles izjavila je u četvrtak da je "logično da kralj ne želi sastati se s Mileijem" s obzirom na to da je argentinski predsjednik "ponizio premijera".

"Nijedan Španac ne može to prihvatiti jer premijer pripada svim Špancima, onima koji su glasali za njega i onima koji nisu", rekla je Robles.

Kralj i Milei već su se sastali ranije, kada je španski državni vrh prisustvovao Mileijevoj inauguraciji.