Odgovor Zelenskom
46

Kremlj nagovijestio kada će zaustaviti rat u Ukrajini: "Svaki konflikt završi mirom"

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov najavio je u utorak da će "specijalna vojna operacija" u Ukrajini biti okončana čim se ondje ostvare ciljevi Ruske Federacije.

Peskov je tako odgovorio na pitanje kako Kremlj doživljava najnoviju izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da je mir bliže nego što se čini, javlja Reuters.

Peskov je u izjavi za medije podsjetio da "svaki rat, na ovaj ili onaj način, završi mirom". Dodao je da Rusija nema alternativu za postizanje svojih ciljeva.

Dodao je da će čim se ti ciljevi postignu, "specijalna vojna operacija", kako Rusija naziva sveobuhvatni rat protiv Ukrajine, biti gotova.

Što se tiče moguće odluke Zapada da dopusti Ukrajini korištenje zapadnih projektila dugog dometa duboko u ruskoj unutrašnjosti, Peskov se pozvao na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Putin je tada rekao da ako zapadne zemlje daju Ukrajini takvo odobrenje, Rusija bi mogla rasporediti svoje konvencionalne projektile u dometu SAD-a i njegovih saveznika.

Pozivajući se na Putinovu izjavu, prema Reutersu, Peskov je odgovorio na medijska nagađanja da bi Kremlj mogao odustati od moratorija na nuklearne eksperimente koji je na snazi ​​od postsovjetskih vremena.

Međutim, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je u ponedjeljak da će nuklearni testovi biti mogući, ali samo kao odgovor na slične poteze Sjedinjenih Američkih Država.

Rusija nije izvršila nijedan nuklearni test od nezavisnosti. Posljednja testiranja izveo je Sovjetski Savez krajem 1980-ih. SAD je zaustavio testove početkom 1990-ih.

Od svih zemalja svijeta samo je Sjeverna Koreja izvela nuklearne eksperimente u 21. stoljeću.