Sve bi ih moglo koštati
52

Kremlj pokušava umanjiti važnost ukrajinskog upada u Kursk, no realnost je potpuno drugačija

B. H.
Foto: X.xom
Foto: X.xom
Kremlj je odlučio proglasiti režim protuterorističke operacije (CTO) umjesto vanrednog stanja kako bi umanjio razmjere upada u Kursku oblast i izbjegao izazivanje panike ili reakcije unutar zemlje, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Ruske vlasti također pokazuju nevoljkost da poduzmu radikalnije mjere kao odgovor na situaciju smatraju u ISW.

Prema ruskom opozicionom mediju Verstka, izvor unutar Odbora za obranu ruskog Vijeća Federacije otkrio je da je administracija ruskog predsjednika savjetovala zastupnicima i senatorima da izbjegavaju komentarisati situaciju u Kurskoj oblasti "do daljnjeg". Dobili su upute da razgovori budu kratki i da se strogo pridržavaju službenih izjava.

Ruski vojni blogeri istakli su da bi Kremlj trebao službeno objaviti rat Ukrajini i kritikovali su odluku o nametanju CTO režima umjesto proglašenja vanrednog stanja.

Proglašenje vanrednog stanja omogućilo bi ruskim vlastima provedbu strožih mjera, poput zabrane skupova i demonstracija, uvođenja policijskog sata i organizovanja proizvodnje ratnih proizvoda za vojsku.

Međutim, ruski lider Vladimir Putin izbjegao je službeno proglasiti ratno stanje, pokazujući nevoljkost da rusko društvo u potpunosti postavi u vojni režim. Također se suzdržao od proglašenja opće mobilizacije kako bi izbjegao potencijalno unutrašnje nezadovoljstvo koje bi moglo destabilizirati njegovu vlast smatra ISW.

Putin je imenovao Aleksandra Bortnikova, šefa ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) i predsjednika Nacionalnog antiterorističkog odbora, da vodi protuterorističku operaciju zbog Bortnikovljevog iskustva u učinkovitom upravljanju krizama koje su prijetile unutrašnjoj stabilnosti Rusije i režimu u Kremlju.

Analitičari ISW-a vjeruju da bi složeni sistem zapovijedanja i kontrole CTO-a pod vodstvom FSB-a pod Bortnikovljevim vodstvom mogao smanjiti učinkovitost ruskog odgovora na ukrajinsku operaciju.

Analitičari su također naglasili da se ruske snage adekvatnije brane u Kurskoj oblasti nakon dolaska dodatnih regruta i iskusnijeg osoblja iz ratne zone u Ukrajini.