Put u eskalaciju
46

Kremlj potvrdio da će naoružavati neprijatelje Zapada: "Dobit će jednak odgovor"

B. H.
Screenshot: Telegram
Screenshot: Telegram
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio je stav svoje zemlje da će Zapad dobiti jednak odgovor ako naoruža "neprijatelje" Moskve.

"Ovo je apsolutno, kako oni kažu, simetričan odgovor. Ako naoružate našeg neprijatelja, onda ćemo sami odlučiti kako ćemo odgovoriti na vaše neprijateljske akcije", rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal Rossiya-1.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu tokom sastanka s predstavnicima vodećih svjetskih novinskih agencija da Moskva razmatra simetričnu akciju kao odgovor na opskrbu Ukrajine zapadnim oružjem.

Izrazivši kako ne sumnja da je Zapad čuo i razumio Putinove komentare po tom pitanju, Lavrov je također nazvao nedavne izjave francuskih dužnosnika o odsutnosti francuskih instruktora u Ukrajini "lažima".

"Pogledajte kako su naše francuske kolege reagovale, premijer Francuske (Gabriel Attal) odjednom je počeo govoriti da mi (Francuska) tamo nemamo instruktora. To nije istina i oni to znaju", rekao je Lavrov.

Attal je u četvrtak odbacio da će njegova zemlja poslati trupe u Ukrajinu tokom intervjua za France 2, nadalje rekavši da ideja o slanju francuskih instruktora za obuku ukrajinskih vojnika "nije tabu".​​​​​​

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti i bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev je prošle sedmice kazao da Rusija može opskrbljivati ​​oružjem bilo kojeg neprijatelja SAD-a, isto kao što Washington opskrbljuje Ukrajinu oružjem.