Okupirani teritorij
0

Krimske plaže sve praznije: Ukrajinski napadi otjerali ruske turiste sa Crnog mora

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj turističkih rezervacija na okupiranom Krimu naglo je pao nakon što je Rusija optužila ukrajinske snage da koriste ATACMS (vojne taktičke raketne sisteme) američke proizvodnje za napad na poluotok.

Ruska unija putničke industrije (RUTI) saopćila je u nedjelju da je došlo do pada rezervacija na Krimu za 25 do 30 posto nakon što su krhotine ukrajinskih projektila koje je presrela protuzračna odbrana pale na plažu u lučkom gradu Sevastopolju 23. juna.

RUTI je međutim primijetio da je ukupni broj posjetitelja poluotoka još uvijek u porastu ove godine u poređenju s 2023. godinom.

Kremlj je optužio Ukrajinu za napad na regiju projektilima ATACMS. Kijev je negirao da je gađao civile. Američki dužnosnik rekao je da se čini da su okupacijske ruske snage presrele projektil ATACMS koji je gađao lanser projektila na Krimu, a krhotine koje su nastale pale su na plažu, izvijestio je Reuters.

Sigurnosna video snimka napada prikazuje turiste kako bježe s plaže. Kremlj je saopćio da su najmanje četiri osobe poginule, a još 151 ranjena.

Napadi na Krim pojačani su tokom sveobuhvatne invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, koja je započela u februaru 2022., dok Kijev želi povratiti regiju koju je Moskva anektirala 2014.

U ponedjeljak je glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitry Pletenchuk pozvao ruske turiste da napuste crnomorski poluotok. Rekao je da se na Krimu nalaze mnoga vojna postrojenja koja "niko neće ostaviti na miru".

Pletenchuk je govorio nakon što su se pojavila izvještaj da je više od 1.000 automobila bilo u redu na mostu u Kerčkom tjesnacu kako bi izašli s poluotoka u kopnenu Rusiju. Nije bilo trenutnog objašnjenja za iznenadni egzodus.

"