Gušenje prava
39

Kritika saudijskih vlasti se skupo plaća: Dvije decenije zatvora zbog karikatura

B. H.
Jedna od Hazzinih karikatura (Foto: X.com)
Jedna od Hazzinih karikatura (Foto: X.com)
Saudijska Arabija pod vladavinom prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana suočava se s kritikama zbog oštrog gušenja aktivizma, čak i kada je riječ o suzdržanoj kritici na internetu.

Saudijske vlasti su osudile umjetnika na više od dvije decenije zatvora zbog političkih karikatura koje su uvrijedile vodstvo ove kraljevine u Perzijskom zaljevu.

Slučaj 48-godišnjeg Muhammeda Hazzaa je izazvao zabrinutost javnosti zbog slobode izražavanja pod vladavinom prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, dok se Saudijska Arabija – najveći svjetski izvoznik nafte – nakon godina izolacije nastoji otvoriti turistima i investitorima.

Hazza, otac petero djece, uhapšen je u februaru 2018. godine u Saudijskoj Arabiji tokom "nasilne racije", kada su sigurnosne snage upale u njegovu kuću i opljačkale njegov atelje, navodi se u saopćenju londonske organizacije za ljudska prava SANAD.

U sudskim dokumentima se navodi da se optužbe protiv njega odnose na "uvredljive karikature" koje je izradio za katarske novine Lusail, kao i na objave na društvenim mrežama koje su navodno bile "neprijateljske" prema Saudijskoj Arabiji i podržavale Katar.

Hazzaovo hapšenje uslijedilo je manje od godinu dana nakon što su Saudijska Arabija i nekoliko njenih saveznika prekinuli odnose s Katarom, optužujući ga za podršku ekstremistima i bliske veze s Iranom, što je Doha demantirala. Ove zemlje su ponovno uspostavile odnose u januaru 2021. godine.

Saudijski specijalizirani kazneni sud, osnovan 2008. godine za rješavanje slučajeva povezanih s terorizmom, prvobitno je Hazzaa osudio na šest godina zatvora. Ove godine, kada se Hazza već pripremao za oslobađanje, njegov slučaj je ponovo otvoren te je osuđen na 23 godine zatvora.

Organizacija SANAD tvrdi da se većina Hazzaovih karikatura odnosila na domaće katarske probleme. Grupa je navela da tužilaštvo nije predočilo dokaze o njegovim karikaturama koje bi uvrijedile Saudijsku Arabiju, niti o objavama na društvenim mrežama koje bi podržavale Katar tokom diplomatskog bojkota.

Pod vladavinom prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, Saudijska Arabija suočava se s kritikama zbog oštrog gušenja aktivizma, čak i u slučajevima kritike na internetu.

Pravosudni sistem zemlje je u posljednje dvije godine "osudio i izrekao dugotrajne zatvorske kazne desecima ljudi zbog njihovih izraza na društvenim mrežama", navode grupe za ljudska prava Amnesty International (AI) i ALQST u izvještaju iz aprila. Prema Rijadu, optuženi su počinili krivična djela povezana s terorizmom.