Bizarna situacija
16

Krokodil izazvao proceduralni haos u Bugarskoj: Vlasnik ga ne želi predati, stanovnici zabrinuti

N. Ž.
Foto: Bugarska nacionalna televizija
Foto: Bugarska nacionalna televizija
U distriktu bugarskog glavnog grada Sofije pojavio se krokodil zbog kojeg je na vidjelo izašao proceduralni haos zbog kojeg se sedmicama ništa ne dešava, dok stanovnici strahuju za svoju sigurnost.

Krokodil, koji je nazvan "Crocky", pronađen je u dijelu Sofije koji se zove Botunets, Njegovo "stanište" je iskopana rupa koja se nalazi na nekih 100 metara od rezidencijalnih domova.

Stanovnici Botunetsa su tražili reakciju nadležnih skoro mjesec dana, a načelnica distrikta Lilia Donkova posebno je ljuta na poruke koje je dobijala od nadležnih agencija.

"Pitam se da li u ovoj zemlji postoje javne institucije", rekla je Donkova za nacionalnu televiziju u Bugarskoj.

Nakon skoro mjesec dana, na teren je izašla regionalna agencija za zaštitu okoline, ali onda je došlo do novog problema. Uz "stanište" Crockyja je viđena osoba koja se predstavila kao njegov vlasnik.

Neimenovani muškarac je rekao da vodi cirkus kojem krokodil pripada. Novinarima nije htio dati bilo kakve informacije ili dokumente, rekavši kako oni nisu prave osobe za to.

Dok su ekološka udruženja urgirala da se krokodil skloni zbog njegove sigurnosti, odnosno negdje gdje bi se mogli bolje brinuti o njemu, nadležne agencije u dva navrata nisu uspjela oduzeti krokodila zbog toga što vlasnik i dalje insistira da je krokodil njegovo vlasništvo.

Iz zoološkog vrta Sofije kažu da moraju procijeniti koja vrsta je u pitanju i onda dalje utvrditi da li se ova životinja može čuvati kao kućni ljubimac.

Dok traje ovaj, očigledno dugotrajni, proces, građani koji žive u blizini mjesta gdje se krokodil nalazi strahuju za svoju sigurnost. Jedna stanovnica je rekla da je čak vidjela krokodila u blizini ceste, iako vlasnik uvjerava da je on vezan i da ne može napustiti svoju rupu.

Ipak, Donkova ističe da neće odustati i da će uraditi sve da se krokodil skloni na neko primjerenije mjesto.