Velika kriza
40

Kuba je u potpunom mraku: 10 miliona stanovnika nema struju

B. R.
U cijeloj Kubi od danas nema struje (Foto: Reuters)
U cijeloj Kubi od danas nema struje (Foto: Reuters)
Kubanska električna mreža danas je prestala raditi, i to nakon što je jedna od glavnih elektrana otkazala. To za posljedicu ima da je cijela država, tj. 10 miliona stanovnika ostalo bez struje.

Vlasti su ranije danas zatvorile škole i kućama poslali radnike industrija koje nisu egzistencijalno važne, pokušavši da održe električnu mrežu. Međutim, najveća i najučinkovitija elektrana "Antonio Guiteras" je nešto prije podneva prestala s radom.

Predsjednik Kube Miguel Diaz-Canel je poručio da "neće biti odmora dok se električna energija ne vrati". Na posao će dolaziti samo oni koji rade u državnoj prehrambenoj i zdravstvenoj industriji.

Nadležni su naglasili da ne znaju koliko vremena će im trebati da normaliziraju distribuciju električne energije. Ovo je nastavak krize u ovoj zemlji - život je sve više nepodnošljiv usljed nestašice hrane, vode, goriva i lijekova.

Kubanski premijer Manuel Marrero je jučer za stalne nestanke struje tokom proteklih nekoliko sedmica okrivio pogoršanu infrastrukturu, nestašicu goriva i rast potrošnje struje. Osim toga, za krizu se već dugo okrivljuje američki embargo, nametnut još tokom hladnog rata, prenosi agencija Reuters.