Kremlj u šoku
109

Kursk na pladnju: Ukrajinska vojska nastavlja siloviti prodor u Rusiji, Kijev otkrio cilj operacije

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Geolokacijski snimci, ali i tvrdnje same ruske strane pokazuju da su ukrajinske snage nastavile brzo napredovati u Kurskoj oblasti. Ukrajinske snage su navodno prisutne u područjima čak 35 kilometara od međunarodne granice sa Sumskom oblasti.

Međutim, ukrajinske snage sasvim sigurno ne kontroliraju cijeli teritorij unutar tog područja, piše Institut za proučavanje rata.

Ruski vojni blogeri tvrde da su ukrajinske snage napredovale sve do Kromskije Biki i Moljutinovog (oko 35 kilometara od međunarodne granice i 17 kilometara jugoistočno od Lgova), ali su primijetili da su to male grupe koje ne pokušavaju odmah zadržati teritorij.

Također, blogeri objavljuju kontradiktorne tvrdnje o ukrajinskim položajima u Sudzhi, pri čemu su neki tvrde da su ukrajinske snage zauzele naselje, dok su drugi smatraju da su ukrajinske snage zauzele samo dio naselja.

Geolokacijske fotografije objavljene 8. augusta pokazuju da su ukrajinske snage vjerojatno napredovale prema Ruskoj Porečnoji (sjeverno od Sudzhe), a ruski blogeri tvrde da su ukrajinske snage također napredovale sjeverno od Sudzhe duž autoceste 38K-024 u blizini Anastasjevke.

Nova karta koju je objavio Institut za proučavanje rata pokazuje razmjere ruske ofanzive.

"Nedostatak koherentnog ruskog odgovora na ukrajinski upad u Kursku oblast i prijavljena stopa ukrajinskog napredovanja ukazuje da su ukrajinske snage uspjele postići operativno iznenađenje duž granice s Rusijom. I ruske i ukrajinske snage borile su se da postignu operativna iznenađenje u posljednjih godinu i pol borbe", piše Institut za proučavanje rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Moskva mora "osjetiti" posljedice svoje invazije na Ukrajinu i indirektno obznanio šta je cilj operacije.

"Rusija je donijela rat u našu zemlju i trebala bi osjetiti što je učinila", rekao je Zelenski u svom obraćanju u četvrtak navečer, ne spominjući direktno ukrajinsku ofenzivu.

"Ukrajinci znaju kako postići svoje ciljeve u ratu, a mi taj rat nismo izabrali", dodao je Zelenski.

Savjetnik ukrajinskog predsjendika Mihajlo Podoljak u četvrtak je razjasnio ciljeve napada.

"Iznenadni upad je pokrenut kako bi se ojačao položaj Kijeva u budućim pregovorima s Rusijom", rekao je Podoljak na ukrajinskoj televiziji i dodao da će će ruski gubici teritorija, ljudi i opreme pozitivno utjecati na moguće buduće pregovore s Moskvom.

Rusi su saopćili da je najmanje 1000 ukrajinskih vojnika, potpomognutih tenkovima i oklopnim vozilima, ušlo na njezin teritorij u utorak ujutro.