Odbacili zahtjeve
16

Lavrov: Mirovne inicijative o Ukrajini su taktički trik Zapada da se kupi vrijeme

SRNA
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da SAD i njeni saveznici ne žele kraj ukrajinskog sukoba te da su njihove mirovne inicijative samo pokušaji da se Kijevu kupi vrijeme.

On je rekao da bi direktni pregovori sa Amerikancima imali smisla.

"Problem je, međutim, što Sjedinjene Američke Države nemaju namjeru da okončaju sukob", rekao je Lavrov, dodajući da je njihov zvanično proglašen cilj da se Rusiji nanese strateški poraz.

On je dodao da sada ne postoje mogućnosti pregovora Rusije i Zapada, dok "zapadni sponzori stalno guraju Kijev da podigne ulog".

"Insistiranje na takozvanoj formuli mira ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na sastancima u Copenhagenu i Jeddi - na koje Rusija nije bila pozvana - teško da pokazuje namjeru Zapada da pregovara sa Rusijom", rekao je Lavrov.

Moskva je odbacila listu zahtjeva Zelenskog od deset tačaka kao neprihvatljiv ultimatum koji nema veze sa realnošću.

"Rusija je više puta pokušavala da pregovara, od sporazuma iz Minska iz 2014. godine i 2015. godine do drastičnog pokušaja da se naša zabrinutost prenese zapadnim prijestolnicama u decembru 2021. godine", rekao je Lavrov.

On je dodao da je Zapad arogantno odbio inicijativu Moskve i umjesto toga povećao isporuke oružja i municije Kijevu.

"Smatramo licemjerne pozive zapadnjaka na razgovore kao taktički trik da se ponovo kupi vrijeme da se iscrpljenim ukrajinskim trupama da predah i prilika da se pregrupišu i oni pošalju više oružja i municije", rekao je Lavrov.