Godišnja konferencija
32

Lavrov ponovo optužio Zapad za situaciju u Ukrajini: Njihove metode su demonizacija i ucjene

V. K.
Sergej Lavrov tokom današnje konferencije za medije (Screenshot: Russia Today)
Sergej Lavrov tokom današnje konferencije za medije (Screenshot: Russia Today)
Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov održao je danas godišnju konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na dešavanja u 2022. godini te odnose Rusije sa Zapadom i drugim zemljama.

Na početku obraćanja, Lavrov se, kao što se i očekivalo, osvrnuo na rat u Ukrajini te je optužio Zapad da je sve pokrenuo još i prije februara 2022. godine.

"Zapad pokušava postaviti Ukrajinu kao glavni događaj za medije politiku, ekonomiju. Optužuju Rusiju za navodnu agresiju. Ne želim trošiti riječi na to. Predsjednik Putin je iznio podatke o situaciji u svijetu. Ekonomija je podređena sebičnim interesima Amerikanaca i njihovih saveznika. Sve ovo što se dešava u Ukrajini predstavljalo je dugogodišnju pripremu za pokretanje hibridnog rata protiv Ruske Federacije", rekao je Lavrov.

Nakon toga, osvrnuo se na određene zvaničnike koji su ranije govorili o tome kako NATO zapravo u Ukrajini ratuje protiv Rusije.

"Nedavno je jedan profesor sa Univerziteta Colombia rekao da nismo u hladnom ratu, već u 'vrućem' ratu s Rusijom i da se NATO bori s Rusijom u Ukrajini. Bizarno je vidjeti pokušaje da se to negira. Predsjednik Milanović je nedavno rekao da je ovo NATO-ov rat. Bio je iskren kada je to govorio. Prije nekoliko sedmica, Kissinger je rekao da ovo što se dešava o Ukrajini predstavlja okršaj dvije nuklearne sile da ovladaju ovom teritorijom. Mislim da je jasno o čemu se radi i zato naši zapadni partneri pokušavaju da dokažu da oni nemaju ništa s tim već da samo žele pomoći Ukrajini. Njihova vojna pomoć svjedoči da Zapad ulaže mnogo u rat protiv Rusije", poručio je šef ruske diplomatije.

Također, osvrnuo se i na sankcije koje su uvedene Rusiji.

"Ove sankcije se mogu koristiti i protiv drugih zemalja koje odbiju slijepo slijediti američke naredbe. EU je potpuno pod američkim diktatom i ovi procesi su kulminirali u zajedničkoj deklaraciji NATO-a i Evropske unije 10. januara. Po Borrellu, ostatak svijeta je džungla i ona treba biti uređena i pretvorena u nešto drugo. Ucjene, demonizacija i sankcije, prijetnje silom, to su metode koje oni koriste da bi ostvarili svoje interese", ističe Lavrov.

Napomenuo je kako je Zapad počeo ucjenjivati Ukrajinu još nakon protesta 2004. godine.

"EU zvaničnici su tada rekli da Ukrajina treba birati. Je li sa Zapadom ili Rusijom. Ovakve odluke su vidljive konstantno na Zapadu. Oni koji biraju pogrešne poteze i žele historijske, bratske veze sa Rusijom, Zapad ih želi srušiti, pokušati isključiti iz političkog života. Zapad je počeo kažnjavati te države", mišljenja je šef ruske diplomatije.

Pored situacije u Ukrajini, Lavrov je mišljenja kako Zapad nastoji uspostaviti svoju dominaciju i na drugim dijelovima

"Žele postići globalnu superiornost na čelu sa NATO-om. Tokom samita u Madridu proglasili su globalnu odgovornost ovog bloka, naročito kada govorimo o Indo-Pacifiku. Njihove namjere su jasne, pokušavaju uvući Indiju u te procese kako bi im to pomoglo u odnosima s Kinom. Pogledajte Tursku, Brazil, Egipat, Argentinu, mnoge druge države. One imaju veliki potencijal. Afričke zemlje imaju velike rezerve, tu se formiraju novi ekonomski centri. Zapad to pokušava iskoristiti za svoju globalizaciju i uspostavljanje vlastitih interesa. Neokolonijalne metode se upotrebljavaju u novim uslovima. Glavna stvar je da su procesi započeti davno, ne prošle godine. Uspostavljanje multipolarnog svijeta je u finalizaciji", ističe Lavrov.

Na kraju, šef ruske diplomatije se osvrnuo i na mogućnost pregovora sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da je ovo put prema miru. Zelenski šalje veoma čudne mirovne inicijative u kojima se zahtijeva povlačenje ruskih trupa sa svih područja, uspostavljanje Tribunala i slično. Ne može biti pregovora sa Zelenskim jer je njemu prema ukrajinskim zakonima zabranjeno voditi pregovore sa Ruskom Federacijom", zaključio je Sergej Lavrov.