Kritikovao Zapad
0

Lavrov se obratio stranim medijima: Uradite istraživanje koliko EU plaća energente, ako vam ne brane

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Rusije uživo se obratio predstavnicima stranih medija i komentarisao "pokušaji Zapada da destabiliziraju Rusiju".

Sergej Lavrov je kritikovao Zapad u svakoj tački svog govora te je na početku poručio da se Zapad sada ponaša kako se u svoje vrijeme ponašao SSSR.

Zapad se zatvara kako se u svoje vrijeme zatvarao SSSR, zabranjuje slobodu govora i izražavanje stava koje je drugačije od zvaničnog", rekao je.

Lavrov se osvrnuo i na eksplozije koje se dogodile na plinovodima te je saopštio da se uskoro očekuje sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o sabotaži Sjevernog toka.

"Apelovali smo na UN i pokrenuli ovo pitanje. Pripremamo poseban sastanak Vijeća sigurnosti. Zahtevaćemo da se odredi neka vrsta istrage. Generalni sekretar UN-a je već rekao preko svog zvaničnog predstavnika da UN nemaju ovlasti i mandat da sprovode takve istrage. Uz dužno poštovanje, mi se ne slažemo sa ovim stavom", dodao je ruski ministar vanjskih poslova.

Poručio je i da zapadni zvaničnici uporno ponavljaju u svojim obraćanjima da je Evropa savladala situaciju, da je izdržala pritisak zbog ruskih sankcija.

"Čitam da Scholz, Baerbock, Borrell govore da je Zapad uspio savladati ruske sankcije, izdržali smo. Nigdje nisam vidio ocjenu koliko je skuplje postalo za Evropu snabdijevati zemlje enrgentima. Nigdje nećete naći ove informacije. Koliko je Evropa trošila na kupovinu energenata prošle godine i ove? Kažu samo da imaju plin i naftu, ali ne govore koliko to košta. Možda da vi pokušate istražiti ovo? Vama niko ne brani novinarsko istraživanje? Pokušajte uraditi istraživanje, nije vam svima šef Ned Price koji je ponizio istraživanje čuvenog novinara", poručio je Lavrov.