Poređenje s Gruzijom
105

Lavrov upozorio Moldaviju: Svaka prijetnja trupama u Pridnjestrovlju može dovesti do sukoba

SRNA
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je danas Moldaviju da prijetnja bezbjednosti ruskim trupama u regionu Pridnjestrovlja može da dovede do vojnog sukoba sa Moskvom.
U svom obraćanju, Lavrov je izjavio kako se svaki napad na ruske trupe u toj regiji može ocijeniti i kao napad na samu Rusiju.

"Svi treba da znaju da će postupak koji predstavlja prijetnju za naše vojnike u Pridnjestrovlju biti razmatran prema međunarodnom pravu kao napad na Rusiju, što je bio slučaj u Južnoj Osetiji kada su naše vojnike napale snage bivšeg predsjednika Gruzije Mihaila Sakašvilija", rekao je Lavrov.

Neredi u Griziji zabilježeni su 2008. godine i rezultirali su petodnevnim ratom u kome su ruske snage zauzele nekoliko gruzijskih gradova. Moskva je ubrzo nakon toga priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Rusija je stacionirala mirovne trupe u Pridnjestrovlju od ranih devedesetih.

Moskva je saopćila da je njena vojska tu da održi mir i stabilnost, ali Moldavija želi da Rusija povuče svoje snage.

Pridnjestrovlje, koje se oslanja na Moskvu za pomoć, prijavilo je niz sporadičnih napada u aprilu što dodatno povećava tenzije posebno u vezi sa sukobima u Ukrajini, koja se graniči sa Moldavijom.