Formira se parlament
1

Le Pen i 125 desničara stiglo u Bourbonsku palatu, ona poručila: Ne možete nas ignorisati

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Zastupnici u novom sazivu Narodne skupštine Francuske počeli su pristizati u Bourbonsku palatu, a pažnju je privukla Marine Le Pen koja je zabilježila zajedničku fotografiju sa 125 zastupnika njene stranke.

Marine Le Pen se tim povodom obratila brojni medijima te je ponovo govorila o rezultatima izbora i ponovila kako je pobjeda desničarskog Nacionalnog skupa samo odložena.

"Imat ćemo onu ulogu koju su nam Francuzi povjerili. Određeni broj manevara, lišio nas je apsolutne većine. Ipak, pristup Nacionalnog fronta na vlast samo se odgađa", rekla je Le Pen.

Poručila je i kako se Francuska sada nalazi u nezavidnoj situaciji.

"Našli smo se u klancu jer niko ne može da zna iz kojih redova će doći premijer i kakvu će politiku voditi za zemlju", objasnila je.

Naglasila je i kako se desničari u parlamentu ne mogu ignorisati.

"Osim ako ne prekrše propise Narodne skupštine, oni ne mogu isključiti deset miliona Francuza koji su glasali za nas. Ne mogu nas ignorisati", navela je.

Povodom uspostavljanja novog saziva skupštine oglasio se i predsjednik Nacionalnog skupa Jordan Bardella.

"Čestitam svima na izboru. Vi ste lice ponosa. Dok je 40 posto Francuza glasalo patriotski, 37 posto za Nacionalni skup, mnogi Francuzi imaju osjećaj gorčine jutros. Nastavit ćemo da se širimo. Prava kampanja počinje sada", zaključio je Bardella.