Desničari slave
82

Le Pen nakon prvog kruga izbora u Francuskoj: Demokratija je pobijedila, trebamo apsolutnu većinu

V. K.
Marine Le Pen (Foto: EPA-EFE)
Marine Le Pen (Foto: EPA-EFE)
Francuska desničarka Marine Le Pen osvrnula se na rezultate prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj te je rekla kako je ovo veliki dan za partiju Nacionalno okupljanje.
U govoru nakon izbora Le Pen je rekla kako su rezultati dokaz da su birači nedvosmislenim glasanjem pokazali želju za promjenama.

"Demokratija je progovorila. Ništa nije dobijeno i drugi krug će biti odlučujući kako bi se spriječilo da zemlja padne u ruke ljevičarske koalicije, ekstremne ljevice s nasilnim tendencijama", rekla je Le Pen.

Osvrnula se i na to kako će prvom čovjeku stranke Jordanu Bardelli biti potrebna velika podrška u drugom krugu.

"Drugi krug će biti odlučujući u davanju podrške Jordanu Bardelli za stvaranje apsolutne većine u Narodnoj skupštini kako bi krenuo u oporavak Francuske i ponovno uspostavio jedinstvo i nacionalnu harmoniju. Potrebna nam je apsolutna većina kako bi Emmanuel Macron imenovao Jordana Bardellu za premijera za osam dana", ističe Le Pen.

Prema procjeni Ipsosa, kao i francuskih televizija, u prvom krugu izbora desničarska stranka Nacionalno okupljanje koju predvodi Jordan Bardella osvojila je 34 posto glasova.

Druga po broju glasova je ljevičarska koalicija Novi narodni front s 28,1 posto glasova, a Macronova centristička stranka je prema prognozama osvojila 20,3 posto glasova.

Republikanska partija u prvom krugu izbora osvojila je 10,2 posto glasova.