Kod nacionalnog parka
70

Leopard napao dvije osobe u bazi zračnih snaga Južne Afrike

D. B.
Leopard je napao dvojicu muškaraca u bazi zračnih snaga Južne Afrike, koja graniči s poznatim Nacionalnim parkom Kruger, javlja BBC.

Jedan muškarac, neuniformisani član zračnih snaga, napadnut je tokom trčanja. Drugi muškarac je civil koji je radio u bazi, a kojeg je leopard napao tokom šetnje. Obojica su zadobili ogrebotine, ali su ipak prošli bez većih povreda. Transportovani su u bolnicu gdje im je ukazana medicinska pomoć, a jedan od njih će biti otpušten na kućno liječenje već danas.

Napadi su se dogodili prošle sedmice, dok je leopard uhvaćen u srijedu i premješten u utočište oko 100 kilometara udaljeno od baze zračnih snaga Hoedspruit. Susreti s leopardima u okolini baze su uobičajeni, no obično nisu opasni za one koji žive i rade blizu parka. Riječ je o parku koji predstavlja "magnet" za turiste i koji je većim dijelom ograđen.

"Leopardi praktično žive među ljudima", rekao je vojni zvaničnik.

Poznato je da u okolini baze živi oko 150 leoparda. Oni su noćne životinje i tada love različit plijen. Godine 2017. su ubijena tri lava nakon što su pobjegli iz parka.