Samit u Parizu
0

Li Qiang: Kina i Evropa se trebaju uzdići iznad razlika

FENA
Emmanuel Macron i Li Qiang tokom susreta u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron i Li Qiang tokom susreta u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Premijer Li Qiang pozvao je Kinu i Evropu da se "uzdignu iznad razlika" i pronađu "kreativna rješenja" na samitu u Parizu u petak, kako bi prevazišli globalne probleme kao što su klimatske promjene i siromaštvo.

"Kina će nedvosmisleno odbaciti trgovinski protekcionizam i sve oblike razdvajanja i prekida lanaca snabdijevanja", kazao je Li posljednjeg dana dvodnevnog samita, dodajući da će Kina nastaviti da poduzima praktične korake kako bi podržala zemlje u razvoju.

Olakšavanje tereta duga za neke od najranjivijih zemalja svijeta, uz nalaženje načina da se oslobode milijarde dolara novih sredstava za finansiranje borbe protiv klimatskih promjena ključni su ciljevi samita.

"Kina je spremna da se angažuje u naporima za smanjenje duga na efikasan, realističan i sveobuhvatan način u skladu s principom pravedne podjele tereta", izjavio je Li.

Tokom samita, Zambija je postigla dogovor o restrukturiranju duga od 6,3 milijardi dolara prema drugim vladama, uključujući Kinu, njenog najvećeg zvaničnog kreditora, prenosi Reuters.