Eskalacija sukoba
0

Liban ispalio tri rakete na Izrael nakon što je IDF napao palestinski izbjeglički kamp

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelska vojska je rano jutros izvela napad na izbjeglički palestinski kamp u južnom Libanu koji je bio usmjeren na Mounira Maqdaha, komandanta libanskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah.
Trenutno nije poznato da li je Maqdah ubijen ili povrijeđen u napadu, kao ni da li se uopšte nalazio na napadnutoj lokaciji.

Pogođena je zgrada u prepunom palestinskom izbjegličkom kampu Ain El-Hilweh u blizini grada Sidona na jugu zemlje, prenosi The Times of Israel.

[TWITTER]1840910577868148990[/TWITTER]

To je bio prvi napad na jedan od najvećih palestinskih kampova u Libanu od 7. oktobra 2023. godine.

IDF je saopćio da su jutros lansirane tri rakete iz Libana na sjever Izraela.

Dvije rakete lansirane na Gornju Galileju oborene su, dok je treća lansirana prema Bar'amu pogodila otvoreno područje, navodi vojska.

Osim toga, izraelska vojska je jutros izvela i zračni napad na Damask u Siriji u kojem su ubijena tri civila, a devet ih je ranjeno.

"Izraelski neprijatelj je započeo zračnu agresiju ratnim avionima i dronovima iz pravca okupiranog sirijskog Golana, gađajući nekoliko tačaka u Damasku", navodi zvanična novinska agencija SANA.

Sinoć je Izrael započeo ograničene kopnene protiv Hezbollaha unutar Libana.

Libansko Ministarstvo zdravlja saopćilo je da je u posljednje dvije sedmice više od 1.000 Libanaca poginulo, a preko 6.000 ranjeno, dok je oko milion ljudi napustilo svoje domove.