Novi momenti
15

Lider Hezbolaha prvi put zaprijetio Kipru, kaže da će ono što radi s Izraelom smatrati "dijelom rata"

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šef libanskog Hezbolaha Hassan Nasrallah upozorio je da će se njegova grupa boriti "bez pravila" u slučaju da izbije širi rat s Izraelom te da nigdje u Izraelu neće biti sigurno od Hezbolahovih napada.

U televizijskom obraćanju, Nasrallah je rekao da to uključuje moguće mete u Sredozemnom moru.

Nasrallah je također prvi put zaprijetio Kipru, rekavši da bi Hezbolah to mogao smatrati "dijelom rata", ako nastavi dozvoliti Izraelu da koristi svoje aerodrome i baze za vojne vježbe.

"Neprijatelj dobro zna da smo se pripremili za najgore… i da nijedno mjesto neće biti pošteđeno naših raketa", rekao je Nasrallah.

Naveo je da bi u slučaju potpunog rata Izrael morao da se brani na kopnu, na moru i u vazduhu.

On je također rekao da veliki pritisak sa južnog libanskog fronta, pored ostalih frontova, utiče na pregovore o ishodu rata u Gazi, te da izraelska vojska nije u stanju da pokrije sve frontove.

"Nastavit ćemo podržavati Gazu i spremni smo na sve. Ne bojimo se. Naš zahtjev je jasan: potpuni i trajni prekid vatre u Gazi", rekao je Nasrallah.

Neprijateljstvo između Libana i Izraela dostiglo je najveći nivo od 2006. godine kada su ratovali, a mnogi strahuju da bi se zbog toga sukob na Bliskom istoku mogao proširiti nakon što je 7. oktobra prošle godine počeo rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. Zbog sukoba između dvije strane desetine hiljada ljudi je evakuisano iz pograničnih zajednica.