Kritikovali Le Pen
41

Lideri Španije, Njemačke i Portugala podržali Macrona: Izbori u Francuskoj nisu kao ostali

V. K.
Olaf Scholz, Pedro Sanchez i Antonio Costa (Foto: EPA-EFE)
Olaf Scholz, Pedro Sanchez i Antonio Costa (Foto: EPA-EFE)
Njemački kancelar Olaf Scholz te premijeri Španije i Portugala Pedro Sanchez i Antonio Costa u zajedničkom tekstu za Le Monde kritikovali su politiku kandidatkinje za predsjednicu Francuske Marine Le Pen te su pružili podršku Emmanuelu Macronu.
Lideri Španije, Njemačke i Portugala optužili su Le Pen za zavjeru koju je organizovala s antidemokratskim snagama te su naglasili kako se nadaju da će birači na drugom krugu izbora u nedjelju izabrati aktuelnog predsjednika Emmanuela Macrona.

"Drugi krug francuskih predsjedničkih izbora za nas nisu izbori kao ostali. To je izbor između demokratskog kandidata koji vjeruje da je Francuska jača u moćnoj i autonomnoj Evropskoj uniji, te kandidata krajnje desnice koji se otvoreno stavlja na stranu onih koji napadaju našu slobodu i našu demokratiju", ističe se u tekstu.

Također, naglasili su kako je Evropi, ali i svijetu, potrebna Francuska koja će se suprotstaviti Vladimiru Putinu.

"Potrebna nam je Francuska koja brani pravdu i suprotstavlja se autokratama poput ruskog predsjednika Vladimira Putina. Nadamo se da će i birači izabrati ovu viziju za Francusku", ističu lideri u tekstu.

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, aktuelni predsjednik Emmanuel Macron ima podršku 55 posto građana, dok Le Pen trenutno podržava 45 posto državljana Francuske.