Traži promjene
35

Liderka opozicije u Venecueli: Ulični protesti i međunarodni pritisak mogu srušiti Madura

SRNA
Maria Corina Machado (Foto: EPA-EFE)
Maria Corina Machado (Foto: EPA-EFE)
Mirni ulični protesti i međunarodni pritisak i dalje imaju potencijal da svrgnu predsjednika Venecuele Nicolasa Madura, izjavila je opozicioni lider Maria Corina Machado.

Izborni spor traje već mjesec dana, a neslaganja oko izbornih rezultata izazvala su pozive iz međunarodne zajednice da se objavi koliko je ko tačno dobio glasova, bilo je protesta sa žrtvama, a državni tužilac je pokrenuo istragu protiv opozicionih lidera i hapsio novinare.

Machado je rekla za Reuters da opozicija ima "snažnu strategiju" da odnese pobjedu. Ona nije iznijela detalje, ali je dodala da su ona i bivši opozicioni kandidat Edmundo Gonzales jedinstveni.

"Koordinacija između unutrašnjih i spoljnih snaga je ono što će donijeti promjenu. Šta je Maduru danas ostalo? Veoma mala grupa visokorangiranih vojnika, kontrola sudija najvišeg suda i oružje. On sije strah", naglasila je Machado.

Na pitanje da li bi Maduro, koji je rekao da Machado i Gonzales trebaju da budu u zatvoru zbog izazivanja nasilja na protestima, mogao da ostane na vlasti uz pomoć vojske, Machado je rekla "ne, apsolutno ne".

Nacionalna izborna komisija Venecuele i najviši sud u zemlji proglasili su Madura izbornim pobjednikom, uz napomenu da je osvojio nešto više od polovine glasova.

Ali rezultati sa oko 80 posto biračkih mjesta koji su postavljeni na opozicionoj veb stranici ukazuju na ubjedljivu pobjedu Gonzalesasa, sa podrškom od 67 posto.

Pojedine zapadne zemlje, skoro sve demokratije u Americi i međunarodna tijela, kao što je panel eksperata UN-a, pozvali su na objavljivanje kompletnog broja glasova, pri čemu pojedinci ukazuju na direktnu prevaru od strane vladajuće stranke.

Izborna komisija još nije objavila detaljne rezultate, rekavši da je kibernetički napad na dan izbora uticao na njene sisteme.