Geopolitičke okolnosti
30

Litvanci zabrinuti zbog Wagnera: Zatvaraju dva granična prijelaza sa Bjelorusijom

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Litvanije je donijela odluku da zatvori dva od šest graničnih prijelaza s Bjelorusijom zbog "geopolitičkih okolnosti" i rastućih tenzija koje su nastale otkako je Bjelorusija prihvatila pripadnike Wagnera.

Dva granična prijelaza koje ni ranije nisu koristila komercijalna vozila, bit će zatvoreni od 19. augusta, piše Reuters. Riječ je o prijelazima Tverecijus i Sumskas, a saobraćaj će biti preusmjeren na prijelaz Medininkai, jedan od najvećih u Litvaniji.

Litvanci očigledno postaju sve zabrinutiji zbog prisustva plaćenika grupe Wagner. Oni su i ranije najavljivali da bi ova dva prijelaza mogli biti zatvoreni, zajedno s nekim latvijskim i poljskim prijelazima s Bjelorusijom.

Susjedna Poljska je ove godine zatvorila sve osim jednog graničnog prijelaza prema Bjelorusiji zbog hapšenja novinara poljskog porijekla i protjerivanja poljskih diplomata, a plan je da zatvore i jedini preostali ukoliko dođe do bilo kakvog incidenta.

Osim toga, oni su veliki broj vojnih trupa prebacili na granicu s obzirom na to da su u neposrednoj blizini smješteni plaćenici Wagnera.