Prva runda glasanja
31

Litvanija bira novi saziv parlamenta: Građani traže promjene, u fokusu visoke cijene života

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Litvaniji se danas održava prva runda parlamentarnih izbora, gdje će u ukupno 71 izbornom distriktu građani ove zemlje moći da izaberu svoje zastupnike. Pored ovih distrikta, još 70 mjesta će biti podijeljeno na osnovu rezultata stranaka.

Vladajuću koaliciju trenutno formiraju konzervativci iz stranke TS–LKD, zajedno s liberalima iz stranaka LS i LP.

Međutim, sve predizborne ankete sugerišu da konzervativce čeka gubitak prvog mjesta kojeg su osvojili 2020. godine. Veliki povratak očekuje socijal-demokrate iz stranke LSDP, koji su na prethodnim izborima imali samo 14 mjesta u parlamentu.

Dok se veliki dio stranaka apsolutno slaže u kontekstu vanjske politike, odnosno odnosa prema Rusiji, interna stvara duboke podjele među političkim subjektima u Litvaniji.

Građani za visoke cijene života krive vladajuću koaliciju, zbog čega su se okrenuli socijal-demokratima, koji u predizbornom programu nude rješenje koje će posebno poboljšati status najugroženijih slojeva društva.

Zanimljiva je i pozicija stranke NA, koja se izjašnjava kao nacionalistička, dok je eksperti ipak nazivaju populističkom. Posljednje ankete sugerišu da i oni mogu očekivati dobar rezultat i skok u odnosu na prethodne izbore, kada su osvojili tri mandata u parlamentu.

Imajući u vidu sistem izbora u Litvaniji, NA se ne može nadati velikom skoku, jer je moguće da će se etablirane stranke, po modelu djelovanja viđenom u Francuskoj ranije ove godine, ujediniti u drugoj rundi da spriječe pobjede njihovih kandidata.

Ipak, analize sugerišu da će veliki broj ljudi glasati za njih, zbog čega bi kroz proporcionalno predstavljanje sebi mogli osigurati bolju poziciju, mada je bilo kakav ulazak u vlast skoro pa nemoguć.

Treba spomenuti i LVŽS, stranku koja okuplja farmere i ekologe, a koja je trenutno druga najveća u parlamentu. Iako su izgubili dosta glasova kada se dio kadra odvojio od stranke i formirao vlastitu, ova partija bi i dalje trebala biti značajan faktor, a ne treba isključiti mogućnost da će upravo oni biti glavni partneri socijal-demokratama kada se objave rezultati.

Govoreći o stranci koja je nastala iz LVŽS-a, unija "Za Litvaniju", odnosno stranka DSVL, također bi trebala imati solidan rezultat. Očekuje se da će biti četvrti u generalnom glasanju, te da će osvojiti oko devet posto glasova.

Treba reći da su ove godine održani i predsjednički izbori, gdje je kandidat Gitanas Nauseda, iako formalno nezavisan, uz podršku socijal-demokrata osvojio izbore, porazivši trenutnu premijerku ove države Ingridu Šimonyte, i to s čak 75 posto glasova u drugoj rundi. To je također bio pokazatelj koliko je aktuelna vlast nepopularna među građanima Litvanije.

Naravno, govoriti o koalicijama i partnerstvima je teško, imajući u vidu da se do druge runde neće znati potpuni saziv parlamenta. Ipak, građani u Litvaniji su kroz predizborne ankete, ali i govoreći s medijima na dan izbora, otkrili da žele promjenu.