Prijeti im glad
76

Ljudima u etiopskoj regiji Tigray onemogućen pristup humanitarnoj pomoći

I. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kritikovala je etiopsku vladu zbog nepružanja humanitarne pomoći ljudima koji borave u regiji Tigray u kojoj tinjaju sukobi.

USAID je optužio vladu da ometa pristup Tigrayu, a ljudi će ove sedmice po prvi put u potpunosti izgubiti mogućnost dobijanja hrane. Etiopska vlada negira ove navode. Glasnogovornica premijera Abiyja Ahmeda rekla je novinarima da vlada dopušta ulazak konvoja pomoći u Tigray, ali da je sigurnost "prioritet koji se ne može ugroziti".

Direktorica USAID-a Samantha Power napisala je u saopćenju da su skladišta hrane prazna i da humanitarni radnici nemaju šta da dijele. Pozvala je vladu da odmah odobri humanitarnu pomoć.

"Ovaj problem se nije pojavio zato što nema hrane, već zato što etiopska vlada ometa humanitarne radnike u obavljanju njihovog posla. Kopneni i zračni pristupi regiji su onemogućeni", navela je.

Tigrayju je svakodnevno potrebno oko 100 kamiona humanitarne pomoći, a od kraja juna je samo 320 njih uspjelo stići u spomenutu regiju.