Neočekivan rezultat
46

Ljutnja u štabu ekstremnih desničara u Francuskoj nakon poraza: "Da li je ovo šala?"

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Preliminarni rezultati drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj kažu da će Nacionalni skup, ekstremno desna stranka, biti treća po snazi u parlamentu. U štabu ove partije rezultati su dočekani kao negativno iznenađenje.

Politico izvještava da je prva reakcija okupljenih na preliminarne rezultate bila izrazito ljutita, uz komentar: "Šta je ovo, da li je ovo neka šala?"

Predsjednik stranke Nacionalni skup Jordan Bardella osudio je ono što je nazvao "nenormalnim savezom" između predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i ljevičara "koji su se ujedinili kako bi zaustavili najvažniji prodor Nacionalnog skupa u njegovoj historiji".

"Ovi sporazumi sada bacaju Francusku u zagrljaj Jean-Lucu Mélenchonu, ali udvostručili smo broj naših zastupnika, u prvim koracima prema pobjedi sutra", rekao je, aludirajući na sljedeće predsjedničke izbore 2027.

Podsjetimo, iako su očekivali ogromnu pobjedu, Nacionalni skup uspio je osvojiti između 132 i 152 mandata od 570 mandata, što je veliki pad.

Ljevica okupljena oko Novog popularnog fronta osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, između 172 i 192 mandata, dok je Ansambl, koalicija okupljena oko stranke Renesansa, koju predvodi predsjednik Francuske Emmanuel Macron, osvojila između 150 i 170 mjesta.