Požar je lokalizovan
59

London: Vatra zahvatila renesansni kompeks izgrađen 1796. godine, gasilo je 125 vatrogasaca

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Oko 125 vatrogasaca gasilo je danas požar u Somerset Houseu u centru Londona, velikom renesansnom kompleksu.

Londonska vatrogasna brigada (LFB) primila je prvi poziv o požaru u 11.59 sati i poslala 20 vatrogasnih vozila na lice mjesta.

Prema do sada poznatim informacijama niko nije povrijeđen, a večeras je LFB saopćio da je plamen sada pod kontrolom nakon što je dio trećeg sprata i krov u plamenu.

LFB je dodao da je na licu mjesta bilo "oko 125" vatrogasaca, uz prisustvo ekipa iz Sohoa, Dowgatea, Islingtona i okolnih vatrogasnih stanica. Uzrok požara na zgradi, otvorenoj 1796. godine, još nije poznat i istražuje se.

Ranije je Somerset House na društvenim mrežama objavio da su osoblje i javnost sigurni nakon što je požar izbio u "jednom malom dijelu zgrade".

"Kompleks je zatvoren. Londonska vatrogasna brigada stigla je brzo i mi veoma blisko sarađujemo s njima na kontroli širenja vatre", saopćili su.

U zgradi se nalazi Galerija Courtauld, opsežna umjetnička zbirka slika u rasponu od renesanse do 20. stoljeća. Među njegovim najpoznatijim djelima su Bar u Folies-Bergereu Édouarda Maneta i Autoportret sa zavijenim uhom Vincenta van Gogha.

Direktor Somerset House Trusta rekao je da je požar izbio u zapadnom krilu zgrade i da "u tom području nije bilo umjetničkih djela", prenosi Guardian.