Objava na X-u
134

Loš pokušaj izraelskog šefa diplomatije: Htio isprovocirati Erdogana pa ga ismijali Turci, ali i Izraelci

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Izraela Israel Katz nastavio je na društvenim mrežama s provokacijama usmjerenim prema turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, a ovaj put dotakao se njegove bliskosti s Hamasom.
U dvije objave na društvenoj mreži X Katz je rekao kako je protekle sedmice izbio sukob između Erdogana i sinova Ismaila Haniyeha.

"Tražili su tri milijarde dolara na računima turskih banaka pod imenom njihovog oca. Erdogan je to odbio. Kako je Haniyeh, rođen u izbjegličkom kampu, stekao takvo bogatstvo? Koliko bi Palestinaca u Gazi moglo živjeti bolje da je novac stigao do njih? Kakva je veza Erdogana s tim novcem? 'Pratite novac' je dobro poznata fraza. U ovom slučaju, adresa je jasna", rekao je Katz.

Također, objavio je fotografiju na kojoj je prikazan Kemal Ataturk uz natpis "Velika razlika".

Katz već nekoliko puta dijeli objave povezane s predsjednikom Turske, a naklonost je pokušao steći i među turskom opozicijom koju je redovno označavao na objavama.

"Napadi na mene neće me spriječiti da otkrijem istinu i građanima Turske i građanima svijeta. Vođa koji prihvata Hamas i tlači svoj narod kao diktator je upravo to - diktator", rekao je Katz.

Ipak, ovaj put, Katz nije naišao na tako veliku podršku ni među Izraelcima. U brojnim komentarima koji su ostavljeni ispod objave dominiraju i oni u kojima se navodi da profil šefa izraelske diplomatije izgleda kao sve, ali i ne kao ozbiljan profil državnika.

"Kao da umjetna inteligencija uređuje profil", jedan je od komentara.

Osim Izraelaca uslijedila je i reakcija brojnih korisnika iz Turske koji su napisali kako je Katz opsjednut Erdoganom.

"Sanjaš turskog predsjednika svaku noć", poručili su korisnici X-a.