U blizini ruske granice
68

Loše vijesti za Rusiju: Amerika i Armenija će uskoro održati zajedničku vojnu vježbu

I. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ministarstvo odbrane Armenije je saopćilo da će vojne snage ove zemlje učestvovati u septembru u zajedničkoj vojnoj vježbi sa snagama SAD-a.

"U okviru priprema za učešće u međunarodnim mirovnim misijama, od 11. do 20. septembra u Armeniji će se održati zajedničke armensko-američke vojne vježbe 'Partner Orao-2023' (Eagle Partner 2023) na bazi centra za obuku mirovnih brigada Ministarstva odbrane Armenije 'Zar'", saopćili su iz Ministarstva.

Naveli su da vježba uključuje izvođenje stabilizacijskih zadataka između sukobljenih strana tokom mirovne misije.

"Cilj vježbe je povećanje stepena interoperabilnosti jedinice koja učestvuje u međunarodnim mirovnim misijama u okviru mirovnih operacija, razmjena najboljih praksi u oblasti komandovanja i taktičkih komunikacija, kao i povećanje spremnosti armenske jedinice za planiranu procjenu NATO/PVM 'Koncepta operativnih sposobnosti'", navodi se u saopćenju Ministarstva.

Podsjećamo da je premijer Armenije Nikol Pašinjan nedavno poručio da je oslanjanje Armenije na Rusiju u sigurnosnom smislu bila strateška greška.

Također, Sjedinjene Američke Države su učestvovali u mirovnim pregovorima između Armenije i Azerbejdžana po pitanju Nagorno-Karabaha gdje se ranije glavnom mirovnom snagom smatrala Rusija.

Stigla je i prva reakcija iz Rusije. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je poručio da je informacija o izvođenju vježbi između Armenije i Sjedinjenih Američkih Država izaziva zabrinutost te da će Moskva duboko analizirati situaciju.