Iznenađujuća izjava
95

Lukašenko o ratu u Ukrajini: Vrijeme je da sjednemo za stol i prekinemo svađu

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bjeloruski predsjednik i ključni Putinov saveznik Aleksandar Lukašenko pozvao je na mir između Rusije i Ukrajine jer upad Kijeva u Kursku oblast u Rusiji ulazi u treću sedmicu.

Njegova molba, objavljena u bjeloruskim državnim medijima i djelimično objavljena na njegovoj web stranici, u nedjelju će biti prikazana na ruskom državnom kanalu Rossia 1.

Osvrćući se na dvoipogodišnji sukob koji je započeo invazijom Rusije na Ukrajinu u punom obimu i koji je ostavio stotine hiljada mrtvih, Lukašenko je rekao:

"Hajde da sjednemo za pregovarački sto i okončamo ovu svađu."

Lukašenko je dodao da "to ne treba ni ukrajinskom narodu, ni Rusima, ni Bjelorusima."

"Zapadu je potreban rat. Ne mogu otkriti ove činjenice, one su apsolutno povjerljive. Ali ponekad govore otvoreno, ljudi visokog ranga, neka se tuku, Ukrajinci, Rusi, neka svi umru u ovom kotlu", kazao je.

Pod Lukašenkom, koji je blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Bjelorusija je dozvolila ruskim trupama da napadnu Ukrajinu preko njene teritorije. Rusija je također stacionirala nuklearno oružje u Bjelorusiji.

Njegova molba za mir dolazi u jeku najznačajnije ofanzive Ukrajine. Ukrajinska vojska sada kontroliše preko 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije u regionu Kursk.

U pozadini operacije Kursk, Lukašenko je nedavno poslao trupe na granicu s Ukrajinom kako bi "zaustavili mogući ukrajinski proboj". Istovremeno, tvrdi da nema ljutnje prema Ukrajini.

“Ukrajinci su to vidjeli. Stalno su nam govorili da im ne treba rat sa Bjelorusijom. Mi to razumijemo i kažemo da se nećemo boriti s vama (Ukrajincima)", rekao je Lukašenko. Prema njegovim riječima, Bjelorusija i Rusija nisu zainteresirane za proširenje kontaktne linije.

“Cijela granica je 1.200 kilometara. Sada je sjeveroistočni dio fronta 1.000. Jesmo li spremni za više? Ne. I Kursk je to pokazao”, dodao je Lukašenko.