Šta će reći Putin?
0

Lukašenko smatra da bi dolazak trupa iz Sjeverne Koreje u Ukrajinu bila "ozbiljna eskalacija rata"

N. Ž.
Aleksandar Lukašenko iVladimir Putin, predsjednici Bjelorusije i Rusije (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Lukašenko iVladimir Putin, predsjednici Bjelorusije i Rusije (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je u intervjuu za BBC rekao da bi dolazak vojnika iz Sjeverne Koreje u Ukrajinu bila "ozbiljna eskalacija sukoba."

U istom razgovoru Lukašenko je negirao izvještaje iz SAD-a, koji kažu da se najmanje 3.000 trupa iz Sjeverne Koreje već nalazi u Ukrajini.

"To je glupost. To bi bio korak ka ozbiljnoj eskalaciji sukoba, ako bi trupe bilo koje države, čak i Bjelorusije, stigle na bojno polje", rekao je Lukašenko za BBC.

Bjeloruski diktator, ključni partner Vladimira Putina i njegovog rata u Ukrajini, izjavio je da ruski predsjednik nije tražio da se bjeloruske trupe pridruže invaziji.

Međutim, Bjelorusija nije bila daleko od rata. Rusija je u junu 2023. godine premjestila paket taktičkog nuklearnog oružja u svoju susjednu zemlju.

Kada je upitan da li je Putin spreman koristiti nuklearno oružje smješteno u Bjelorusiji, Lukašenko je insistirao da njegov saveznik “nikada neće koristiti oružje bez pristanka" bjeloruskog lidera.

Lukašenko je rekao da je njegova zemlja “potpuno spremna” koristiti oružje ako bude potrebno, ali “samo ako jedan strani vojnik kroči" u Bjelorusiju.

“Nemamo planove za napad na nekoga”, dodao je Aleksandar Lukašenko.