Drugi dan samita
43

Lula da Silva kritikovao najbogatije države: Moraju platiti svoj dio obnove prirode

V. K.
Lula da Silva na samitu (Foto: EPA-EFE)
Lula da Silva na samitu (Foto: EPA-EFE)
Drugi dan samita južnoameričkih zemalja koji je posvećen zaštiti Amazonske prašume, brazilski predsjednik Lula da Silva iskoristio je da kritikuje najbogatije države svijeta.

U razgovoru sa drugim južnoameričkim liderima, Lula da Silva je izjavio kako razvijene zemlje moraju staviti svoj novac na raspolaganje kako bi se zaštitile preostale prašume u svijetu.

"Nije Brazilu potreban novac. Nije Kolumbiji potreban novac. Ni Venecueli. To je potrebno prirodi", rekao je Lula.

Poručio je kako su tokom dva stoljeća industrijalizovane nacije ispunjavale atmosferu Zemlje zagađenjem.

"Sada moraju da plate svoj dio obnove onoga što je uništeno. Priroda je ta koja treba novac. Priroda je ta koja treba finansiranje", poručio je predsjednik Brazila.

Inače, tokom prvog dana sastanka Organizacije o saradnji Amazona (ACTO) Lula je održao govor koji su mnogi ocijenili kao posljednji apel za spas Amazonske prašume.

"Prašuma nije praznina koju treba okupirati niti riznica za pljačkanje. To je cvjetnjak mogućnosti koje se moraju kultivirati. Amazonija može biti šta god želimo da bude", poručio je Lula.

Također, obećao je kako će do 2030. godine postići nultu stopu krčenja šuma.

"Amazonija sa zelenijim gradovima, sa čistijim zrakom, sa rijekama i šumama. Sa hranom na stolu, dostojanstvenim poslovima i javnim uslugama koje su svima dostupne. Amazonija sa zdravijom djecom, dobro prihvaćenim migrantima i domorodačkim stanovništvom koje se poštuje. Ovo je naš san o Amazoniji", izjavio je Lula da Silva.