Pregovori u toku
0

Macron najavio novu vladu poslije OI, ljevičari izabrali kandidata za premijera

N. Ž.
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron najavio je da će trenutna vlada, koja se nalazi u tehničkom mandatu, ostati na pozicijama do završetka Olimpijskih igara u Parizu, odnosno do 11. augusta.

Macron je rekao da želi izbjeći "nerede", u političkom smislu, pred ovako važan događaj za cijelu državu.

Njegova objava dolazi nakon što se Novi narodni front (NPF), koalicija najvećih ljevičarskih stranaka u Francuskoj koja je osvojila najveći broj mandata u parlamentu, nakon dugih pregovora odlučio na Lucie Castets kao svoju kandidatkinju za novu premijerku ove zemlje.

Iz ove koalicije su kritikovali Macronov potez, odnosno njegov izbor da ne razmatra davanje mandata za Castets da formira vlast.

Vrijedi istaći da je izbor kandidata za premijera unutar NPF-a izazvao ogromne rasprave i skoro doveo do raspada koalicije.

S druge strane, Macronova Ansambl koalicija, koja je druga po snazi u parlamentu, ima mogućnost da čak "preskoči" NPF i formira vlast s umjerenom desnicom, odnosno s Republikancima.

Kao što se i očekivalo, niko ne pregovara s trećom najjačom strankom u parlamentu, ekstremno desnim Nacionalnim okupljanjem kojeg neformalno predvodi Marine Le Pen.