"Država na nogama"
35

Macron odustaje od posjete Njemačkoj zbog protesta u Francuskoj i kontroverzne smrti tinejdžera

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Smrt tinejžera Nahela pokrenula je niz protesta širom Francuske, a predsjednik Emmanuel Macron kritikovao je poteze određenih poručivši neprihvatljim zloupotrebe smrti zbog kojih se dešavaju neredi. Macron je zbog toga otkazao i službenu posjetu Njemačkoj.
"Ovo bismo vrijeme trebali iskoristiti za promišljanje i odavanje poštovanja. Osuđujem sve one koji ovu situaciju iskorištavaju kako bi napravili nered i napadali naše institucije", rekao je Macron.

Njemačke vlasti danas su saopštile da je zbog ovih dešavanja i nemira u ovoj državi Macron odložio državnu posjetu Njemačkoj.

Protesti širom Francuske zbog ubistva 17-godišnjeg mladića se ne smiruju i samo u prethodnoj noći je uhapšeno više od 470 ljudi što je, sa prethodnim brojem hapšenja, više od 1.500 građana.

Podsjećamo, čak blizu 45.000 policajaca, uključujući specijalne snage, raspoređeno je da odgovori na nerede i pljačke širom zemlje.

Ipak, izvještaji pokazuju da su uslovi u Parizu bili nešto mirniji nego prethodnih noći, dok je situacija u drugim većim gradovima poput Marseillea i Liona i dalje alarmantna, sa zapaljenim zgradama, vozilima i opljačkanim prodavnicama.